Hlavní obsah
Psychologie

Rodinné systémy jsou nejednoznačné. Jasná pravidla pročistí vzduch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Společný život může být šťastný pro oba.

Některé rodiny jsou funkční, jiné nefunkční. Jde o jednoduché rozdělení, nic více neexistuje. Představit si pod tím může kdokoliv cokoliv. Pokud to doma neklape, hledají některé rodiny pomoc u terapeutů.

Článek

Pokud by pár tažného hovězího táhl každý na jinou stranu, povoz by se nerozjel. Důležité je najít řídící jednotku. Je rozdíl mezi těmi, kdo řídí a kdo se vezmou. Bohužel pak existují specifika. Nalézt můžeme i ty, kteří si myslí, že řídí, i když neřídí.

Hádky jsou kořením

Nejdříve se klientů, kteří přijdou s prosbou o pomoc, ptám, jak se jim žijí. A oni mě zpravidla seznámí s tím, jak to u nich nefunguje. Prostředí zábrany nedělá. I když jsou v mé pracovně, někdy na sebe začnou na sebe řvát. Přetahují se, kdo má pravdu.

Anketa

Může podle Vás zabránit rozpadu partnerství nebo manželství psychoterapie?
Moc na to nevěřím. Buď se lidé mají rádi nebo ne. Prádlo by se mělo prát doma a ne na veřejnosti.
41,7 %
Zcela určitě. Není nebe bez mráčku. Odborník v pravý čas může pomoci.
58,3 %
Pro mě jde o zbytečnou novotu. Babička s dědou spolu prožili celý život a nikdo jim radit nemusel.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Jen poslouchám, usmívám se spokojeně a jsem rád, že přichází s důvěrou. Jejich sdělení přijímám s pokorou. Jakmile do toho vstoupím, často zmlknou. To je však fáze, která křiku předcházela. Nejspíše mlčeli.

Přijímám toto bezděčné sdělení s pokorou. Někteří procitnou a ohradí se, že se nepřišli hádat, ale jsou na terapii. Podtrhávám v tuto chvíli, že na terapii opravdu jsou.

Prostor by měl být propustný

Někdy začne mluvit paní. 5 minut. Má pak mít muž také prostor svých 5 minut nebo právo jen na jednu větu? V rámci párové terapie se snažím nechávat každému stejný prostor.

Nemusí tomu tak být. I když čas na slepení vztahu by měl být rozfázovaný, může se nalézt prostor odlišný. Pro někoho je 5 minut hračka, jiný se opravdu cítí na půlminutky. Důležité je, aby jeden druhého poslouchal a reagoval.

Nemusí to být podle představ partnera a ani podle představ vypravěče. Někdo očekává, že naslouchání probíhá odložením všeho, jiný může u poslechu ještě luštit křížovky. Důležité je, aby společný prostor byl vzájemně propustný.

Výsledkem může být i rozvod

Načíst se dá hodně i z obsahu první komunikace a podle ní je potřeba zvolit formu. Je potřeba totiž zjistit, co je cílem samotných členů páru. Pokud oba chtějí ve svém vztahu pokračovat, může dojít ke znovunalezení pohody.

Odlišuje-li se představa jednoho od druhého, může být cestou obroušení ostrých hran a znovunalezení společné cesty.

Pak však může jít o variantu nepřekročitelných propastí, které nejde zasypat. Jeden si mohl nalézt i náhradu. V tomto případě je možné také vztah ukončit.

Pár by měl být pár

Hektické období Adventu, které předchází Štědrému dni, je plné očekávání. Doma partneři myjí okna a smýčí podlahy. Pořádek by každý chtěl udělat i ve svém životě. Z tohoto důvodu je nyní v psychoterapeutických poradnách naplno.

Občas si také kladu otázku, do jaké míry je návštěva potřebou obou jedinců. Vzpomínám na jeden z nedávných rozhovorů: „Ráda bych se objednala spolu s manželem na terapii.“

„Samozřejmě. Rád vás objednám. Ví o vaší objednávce manžel?“

„Ještě ne, ale já mu to řeknu.“

„Skvělé, je to výborné rozhodnutí.“

Pak už se neozvou, ani paní nezavolá.

Lidé od svého života očekávají pohodu a no stres. Máme nezadatelné právo uspořádat si ho tak, že žijeme s někým jako pár. Jedinci v tomto novém společenství pak mají právo na rozšíření pohody i do tohoto prostoru. Aby se to mohlo podařit, musí být dána jasná pravidla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz