Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Rozchod po 12 letech - osamělost raní. Můžeme ji potlačit, chyba není v nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Řekl jí, že odchází a ona tomu nerozumí…

Mnoho lidí v současné době prožívá pocity osamocenosti nebo zažívají samotu jako takovou. Mezi těmito dvěma niternými polohami je potřeba rozlišovat. Jak z bludného kruhu ven? 

Článek

Ne každý má to štěstí, že se v situaci dokáže orientovat. Přitom samota je normální souhra okolností, která během života potká každého z nás.

Dětství provází samota

Jako děti máme ze samoty strach. Víme, že v dosahu není nikdo, kdo by nám pomohl, a tak si vytváříme obranný mechanismus pro stav nepohodlí, ve kterém se nalézáme. Novorozenec začne plakat a svůj zvuk vydává do chvíle, než se ocitne v náruči blízké osoby.

Děti mohou také plakat, začínají si uvědomovat, že situace je nestandardní. Kromě toho jsou pomaličku přivyklé mít ve svém okolí někoho, komu se mohou svěřit se svými obavami. Člověk jako takový je tvor společenský.

Anketa

Dovedli byste partnera/ku opustit po 12 společně strávených letech bez vysvětlení?
Pokud bych potkal/a někoho kouzelného, ano.
20 %
Nevím. V případě společných dětí... asi však ano.
0 %
Respektuji svátost svazku, takže za mě jednoznačné NE.
80 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Se samotou se mohou objevovat i pocity viny, pokud jde o situaci, které se musíme podřídit: „Jdi si za trest stoupnout do kouta, zlobíš,“ je snad už jen scénou z filmů pro pamětníky.

Obdobné charakteristiky definují samotu jako stav. Do něj se můžeme dostat i na základě vlastního rozhodnutí. Prostě nechceme nikoho chvilku ani vidět…

Dospělost osamění jako vyšší emoci

Osamocenost je naopak stavem nedobrovolné emoce, kterou se člověku nemusí dařit odstranit tím, že chvilku stráví v sociální skupině, jež ho obklopuje.

Přijdeme z práce domů a hned na nás skoro všechno padá. Nikdo na nás nečeká a my si sice můžeme dělat, co uznáme za vhodné, ale cítíme se nenaplněni.

Nebo naopak vedle sebe máme osobu, která je nám blízká, ale my cítíme, že vše není, jak by mohlo být. Nerozumí nám. Neslyší naše stesky, které přece „jasně“ mají reálný základ: obavy o práci a naplnění vlastní existence nebo obava z vývoje choroby blízké/ho…

Osamělost může být další emoce, kterou bychom měli umět udržet na uzdě. Daří-li se, je to fajn. Pokud cítíte, že se vám právě tato emoce vrývá pod kůži, nebojte se navštívit odborníka.

Každý máme právo na omyl

Paní, co přišla ke mně na terapii, nebyla ani mladá a ani stará. Nejkrásnější léta, asi 33. Myslela si, že s partnerem bude žít až do smrti. Brali se, když jim bylo kolem 20 a prožili spolu hezkých 12 let, během nichž se narodila dvojčata chlapců.

Před týdnem přišel a řekl mně, že se zamiloval a že se musí sbalit a odejít. Od té doby má vypnutý telefon,“ dozvěděl jsem se. Už ani neplakala, nemohla. „Jen“ v noci nespala a přemýšlela, kde mohla udělat chybu.

Vysvětlil jsem jí, že sebe obviňovat nemusí. Prostě si jen chybně vybrala, asi nezralého partnera, který neuměl řešit věci z očí do očí. A nechce se měnit, jinak mohl přijít jako první on. Kdo co vidí ve 20 úplně přesně a správně?

Taková tragédie to zase není. Místo nevyspání je fajn naplánovat pečlivě každý krok vpřed. Podobné věci se stávají. Nemusí člověka ale zastavit. Stačí si příště lépe vybrat. Dvakrát měř, jednou řež!

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-jak-rychle-a-jednoduse-prekonat-rozchod-40433950

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/osamelosti-trpi-tri-ctvrtiny-lidi-zjistili-vedci-pomaha-proti-ni-moudrost-70764

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz