Hlavní obsah
Zdraví

Rozhodnutí o ukončení života pacienta v kómatu. Vyjádřit se musí nemocný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Rok a půl v nemocnici.

Pacienti v kómatu jsou v ohrožení života umístěni v nemocnicích zpravidla na jednotkách intenzivní péče. Někdy krátkodobě, jindy je doba delší. Ve světě jsou známé případy probuzení po desítkách let.

Článek

Někteří pacienti reagují na bolest, třeba syknou. Jiní pacienti reagují na oslovení, mohou mrknout. Jiné projevy jejich života jsou neznatelné. Jde o těžký stav bezvědomí, který může vzniknout díky otoku mozku, rakovině, těžkému poškození jater a jiným komplikacím.

Usmrcení versus dovolení zemřít

Pacient dýchá, srdeční rytmus je pravidelný, „jen“ nereaguje. Často na nikoho a na nic. Lékaři se snaží a dělají vše pro záchranu života. Jsou vázáni Hippokratovou přísahou a jak jde lékařská věda vpřed, může být i vegetativní období každého člověka v kómatu delší. Existuje jeho mez?

Pokud člověk reaguje, může v poměrně širokém rozsahu rozhodovat o svém životě a rozhodnutí může být i takové, že si nepřeje dál přijímat lékařskou péči. Jde o rozhodnutí, které pokud je řádně zdokladováno, rovná se jakési formě reversu, při kterém je pacientovi povoleno opustit nemocniční zařízení na vlastní nebezpečí.

Myslím si, že v této fázi můžeme hovořit o prostoru, ve kterém se může nalézat prostor s názvem dovolení zemřít. Ten je ve zcela zásadním protikladu s pojmem usmrcení, které by se mohlo projevit v případě lékařů jako součást následného trestního stíhání.

Úmyslné odpojení od podávání umělé výživy a ukončení rehabilitační péče by pak mohlo být posuzováno jako úkladná vražda.

Naděje na žití trvá

V letech 2006–2015 byl v kómatu známý český kreslíř Kája Saudek. Členové jeho rodiny jej dennodenně navštěvovali a doufali.

Od roku 2020 je v umělém spánku udržován po operaci srdeční chlopně i zpěvák Josef Laufer, během jeho kómatu mu dokonce zemřela manželka, kostýmní výtvarnice Irena Reifová. I zpěváka navštěvují jeho nejbližší a pomáhají lékařům s rehabilitací, dcera mu dokonce nosí namluvené vzkazy od kolegů z branže, kteří mu přejí brzký návrat do života.

Nikdo přesně neví, co se děje v mozku pacientů během kómatu. Vnímají složitost své osobní situace a rozhodli by se sami pro odmítnutí další léčby jako vysvobození se z těžkého stavu nebo ne? V současnosti je známý případ ze Spojených států, kde došlo k probuzení pacienta po 19 letech. Tragédie přišla v jeho 20 letech při autonehodě a po probuzení normálně konverzoval se svojí již dospělou dcerou.

Kóma může přijít z jakéhokoliv důvodu u kohokoliv z nás. Pokud se člověk při plném vědomí nerozhodne sám požádat o přerušení nebo ukončení léčby, neměl by nikdo rozhodovat o jeho životě. Zvlášť, když může jít o rozhodnutí fatální. Tím je každé rozhodnutí, které je nevratné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz