Hlavní obsah
Názory a úvahy

S Izraelem zatím spojení funguje. Poslal jsem zprávu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Plamen může zažehnout i ohýnek…

Před dvěma měsíci jsem se koupal v moři. Laciné letenky, ubytování, málo turistů. Navštívil jsem Tel Aviv a seznámil se tam se servírkou. Maturovala v Praze na Vinohradech. Dobře se mi s ní povídalo.

Článek

No a už týden nyní čtu zprávy v médiích o tom, že vzrůstá napětí. Izrael prý provedl odvetnou akci, při níž zemřel šéf politického hnutí Hamásu Ismaíl Haníja. Agentům židovského státu se mělo podařit proniknout do Teheránu, aby si svět uvědomil, že zlo nezůstane bez trestu.

Možná rozhodne noc

Sem tam byl během mého pobytu vítr. To jsem se procházel po pobřeží a viděl jsem, jak se lidé baví a radují. Obyčejný život v přímořském letovisku. Pak jsem nasedl na vlak a navštívil Jeruzalém. Mají tam výbornou pizzu a skvělé zeleninové saláty!

Bulváry se často řítí oblíbený český vůz Škoda Superb, místní jsou na něj zvyklí a vlastně mají Česko rádi. I u nás je totiž pár židovských obchodů, několik turisty navštěvovaných hřbitovů a k vidění jsou i synagogy.

Jde o jedinou zemi na Blízkém východě, kde vládne demokracie. Lidé chodí k volebním urnám a ve svobodných volbách si vybírají své zástupce do Knessetu, jak se nazývá izraelský parlament. Po dnešní noci může být vše jinak.

Obranná koalice je na nohou

Iránský režim, ve kterém se mohou nalézat představitelé hnutí Hamás, se cítí dotčeni smrtí jejich představitele, která se odehrála v jejich hlavním městě. Logice se vymyká nenávist, která pohání představitele islámské země, chránící agresivní islamisty, aby byl jeden život agresora vyměněn za ohrožení bezpečnosti celého národa.

Vzduch se dá nejspíš nyní v židovské domovině krájet. Teroristické hnutí Hizballáh má prý připraveno 100 tisíc balistických střel, přidat se k němu chtějí jemenští Hútíové. Skupiny, které do morku kostí nenávidí svobodný svět, ve kterém žijí Izraelci a který je podobný tomu našemu.

Nebezpečí vystupňování konfliktu a jeho překlopení do válečné podoby se snaží zmírnit spojenecká koalice, která ukázala již letos v dubnu, že umí držet při sobě. Izrael podpořila skupina spojenců. Spojené státy, Británie, Francie, Katar, Egypt, Jordánsko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Bahrajn. Představitelé zemí, ve kterých se nalézají síly, jež nechtějí nechat svého spojence padnout.

Pevně věřím, že vše dobře dopadne. Že občas budu moci poslat své telavivské známé zprávu, která jí bude doručena a přijde odpověď. Dnes to ještě šlo bez problémů. Lidé by se neměli zabíjet. Člověk by měl ten čas, který je mu pro život vyměřen, užívat v pohodě a bez starostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz