Hlavní obsah
Lidé a společnost

Schoberová, Hanychová, Věstonická Venuše. Najít sebeúctu je umění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Sebeúcta je umění.

O dívkách se při častém střídání partnerů říká, že jsou zlatokopky. Ale je tomu opravdu tak? Čím kromě okouzlujících křivek mohou muže okouzlit dívky plné elánu v době, kdy žijí? A mohou být tato děvčata spokojená, nebo ne?

Článek

Jména div jsem si pro nadpis článku zvolil záměrně. Jedna přitahovala muže v šedesátých letech minulého století, druhá je přitahuje v současnosti. V dávných dobách by nemuselo jít ani o Schoberovou a ani Hanychovou, ale o Věstonickou Venuši. Každá doba má jiný ideál!

Každý má právo na svůj život

Olinu Schoberovou objevil pro svět údajně český ilustrátor Kája Saudek, pak prý už šla z ruky do ruky, i když se o ní říkalo, že mnoho rozumu nepobrala. Tuto nešťastnou náhodu však dokázala vyvážit pohledem nevinného káčátka, a tak se stalo, že se objevila dokonce i na stránkách magazínu Playboy a po odstěhování do USA prožila nejspíš skoro celý šťastný život po boku filmového producenta.

Agáta Hanychová nyní plánuje sňatek s televizním magnátem, ta se v centru pozornosti objevila kdysi dnem narození díky profesi svých rodičů. Přeji ji vše nej a ať se jí daří, mně a ani nikomu jinému nepříslušní, aby komentoval veřejně její život. Každý z nás má nějaký a je jeho soukromou věcí, jak s ním naloží,

Pokud se problém přizná, může se řešit

Obecně však mohu konstatovat, že psychoterapeutické praxe mohou pomoci děvčatům, která už mají střídání partnerů až nad hlavu a chtějí se usadit. Nejde totiž zpravidla o stav, který by se měl podceňovat. Zvlášť ve chvíli, kdy překročí přiměřenou mez, danou sociokulturními normami!

V té chvíli se totiž zřetelně ukazuje, že na vině může být nízká úroveň sebeúcty a že střídání partnerů je jen náhražkovým chováním a skrýváním tohoto handicapu.

Nejde o situaci neřešitelnou, jak jsem již řekl. Pokud si člověk v sobě samém přizná problém, může s ním něco dělat a znovu získat plnou kontrolu nejen nad sebou samotným, ale i nad svým okolím, navazované vztahy pak nemusí být mělké a povrchní, ale dlouhodobé a stabilní.

Konec konců je to vidět i na příkladu Věstonické Venuše. Ve své době mohla být tato pro dnešní dobu neforemná krabice žádanou a obletovanou osobou. Doba dnes má však jiné preference a hodnota Věstonické Venuše zůstala se ctí a důstojností zachována na věky!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz