Hlavní obsah
Seberozvoj

Se starostmi žije každý od narození. Jde je posilovat nebo mírnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Starostem neutečeme. Nemusí ale přerůstat přes hlavu.

V zásadě se dá říci, že kdo nemá starosti, neexistuje. Obavy z blízké či daleké budoucnosti jsou součástí našeho života od chvíle, co jsme spatřili světlo světa. Z tohoto důvodu je dobré naučit se s nimi pracovat.

Článek

Kdo chce, může je v sobě posilovat. Pokud někoho sužuje obava, že když vyjde z domu, může ho srazit auto nebo tramvaj, nemůže se divit, že se četnost jeho vycházek bude snižovat. Sám v sobě si tak může vypěstovat úzkostnou poruchu, protože každá květinka, o kterou je řádně pečováno, prostě roste.

Status významu nese školní penál

Se starostmi se člověk setkává záhy. Okamžik, kdy vše začíná, je odstřižení dítěte od mateřské pupeční šňůry. Dostanu ještě najíst nebo už budu muset žít s tím divným pocitem nedostatku v žaludku, klade si otázku dítě, i když ji zatím neumí naformulovat a jde jen o jeho pocity. Nelibost ze světa, ve kterém se ocitlo, tak vyjádří prvním pláčem.

Časem starosti rostou. V počátku je každému jedno, co nosí na sobě nebo i co jí, ale když se přehoupne přes věk batolat a doroste předškolního věku, už si plně uvědomuje, že Mařenka ze školky má hezčí botičky než František a on je tedy potřebuje také. Malý človíček řeší své problémy a starosti. Bude hůř!

Ve škole už vnímá, že někdo má hezčí penál nebo tašku a jiný mobilní telefon s více funkcemi, proto hledá strategie, jak se zbavit svých starostí. No a svět se mu snaží namluvit, že by se měl ještě k tomu všemu hezky učit, aby dělal radost. Je to normální?

Čas na starosti jednou za čas

Pak už přichází období dospívání a starost o to, kam se kdo vrtne po konci základní školy. Bude ze mě princezna nebo zdravotní sestra či zkusím být lékařkou? Je lepší vyvážet popelnice nebo létat do vesmíru? Otázky, které dospívající sužují, musí být vyřešeny raz – dva.

Po škole přichází na řadu hledání práce, výše odměny, do toho přirozené stárnutí rodičů, zajištění bydlení, koupě auta, nalézání partnerek nebo partnerů, výchova dětí, zajištění jejich potřeb… (každý si priority určuje sám).

Je dobré určit si čas na připouštění či řešení starostí. Kdo je zkoncentruje do předem určeného úseku dne, kdy se jimi zaobírá, může pak lépe plánovat a nepřipouštět si je tolik. Kdo se jimi zaobírá od probuzení do usnutí, nechává se jimi zbytečně vláčet a mohou mu zbytečně zasahovat do života.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz