Hlavní obsah
Rodina a děti

Senioři nemusí zůstat na holičkách. Živit je mohou vlastní děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Pán má dceru a syna. Nikdo mu nedává ani korunu. Po zaplacení nájmu, energií a léků mu na jídlo zůstává 800 korun měsíčně.

Důchodová reforma se blíží a nikdo neví, jak vše dopadne. Přesto máme zákony, které situaci během krize vyřeší raz dva. Nepřišel státní důchod? Žádný problém, povinnost živit seniory mají jejich děti.

Článek

Kdo jich má více, může si blahopřát. Pokud je potomek v rodině jen jeden a má velké vlastní výdaje, může to být horší.

Pomoci bližnímu je normální

Pokud se rodiče ocitnou v seniorském věku, mají nárok na zasloužený odpočinek a přijde období, ve kterém nemají na jídlo, měl by pomoci stát prostřednictvím dávkového systému. Jestliže by vyschla i tato záchranná síť, svoji peněženku by mělo otevřít každé dítě takové osoby v nouzi.

Nejde jen o projev mezigenerační solidarity, která by měla být člověku přirozená, ale i o projev úcty a dobrých vztahů v rodině. Děti totiž vylétnou z hnízda, ve kterém se jim mnohdy zcela jistě dobře žilo a nemělo by jim být cizí bez okolků pomoci, když vlastně za vše vděčí svým rodičům. Stát s nataženou rukou a chtít více a více, i když to vlastně vůbec nepotřebují, není důstojné a mravné!

Zvlášť, pokud si na své živobytí již sami vydělávají. Dávají tím pak dobrý příklad i svým dětem, kteří je nemusí později nechat na holičkách, až to budou sami časem potřebovat.

Vyživovací povinnost může nařídit soud

Příslušné právní normy jde již nyní nalézt v občanském zákoníku. Dospělý a vydělávající člověk je povinen, pokud se rodiče ocitnou v tísni, přispívat na slušnou výživu.

Tou však není myšleno zakoupení šlehačkového dortu na návštěvu nebo darování plata obložených chlebíčků či vysazení rajčat na pozemku rodičů a jejich následné otrhání třeba pro vlastní potřebu. Tím je myšleno zajištění slušné zdravotní péče, slušného bydlení, kulturního vyžití a oblečení.

Anketa

Přispíváte rodičům k důchodu nebo uvažujete o tom?
Samozřejmě, přijde mi to normální.
32,3 %
Sám mám málo. Ani o tom nemohu přemýšlet.
54,7 %
Když mně na konci měsíce zůstanou peníze, přispěju.
4,6 %
My s manželkou máme svůj život. Rád jim zavolám, ale šetříme spíše na dovolenou s našimi dětmi.
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3643 čtenářů.

Bohužel to není automatické, jak by se mohlo zdát, že by v rodinách mohlo být. Rodiče se však v případě nedohody se svými potomky mohou obrátit na soud, který je oprávněn výši výživného určit. Hranicí pro rozhodnutí o výši výživného jsou dobré mravy. Pokud je sám potomek rodičů v dlouhodobě nepříznivé situaci z důvodu zdravotních omezení, nikdo ho z kůže nesedře.

Dary za života mohou přinést smůlu

Je dobré, když lidé ve vyšším věku nakládají se svým majetkem z produktivních časů spíše obezřetněji, než aby podléhali návrhům svých dětí na přepis té či oné nemovitosti nebo zapůjčení jakékoliv peněžní částky. Těžko nabyl, rychle pozbyl, říká jedno z tradičních úsloví.

Soudní praxe zná již případy, kdy potomek pod jakoukoliv záminkou získal byt či dům a v něm pak nemohl rodič ani spokojeně dožít, i když v něm prožil celý život. Stává se to nejen pokud se dítě zadluží a nemovitost se ocitne v exekuci, ale zejména pokud je ve vztahu s uzurpátorskou osobou.

Pokud je zřízeno i na první pohled jisté věcné břemeno dožití, nový vlastník může zakázat dožívajícím návštěvy, započít s dlouho obtěžující rekonstrukcí, měnit dispozice místností a jiným způsobem ztěžovat oprávněným život. S jediným cílem – vystrnadit je!

Právo na důstojný život má každý člověk. Životní úroveň seniorů sice díky pravidelným valorizacím důchodů stoupá, pokud se inflace drží na uzdě, ale když jeden z manželského páru odejde na onen svět, je zde problém jako hrom. Dva důchody sice přinesou každý měsíc do domácnosti často 30 – 40 tisíc, ale jeden už na stále stoupající výdaje stačit sám nemusí. Děti by tak neměli zapomínat na své rodiče a bez velkých okolků jim sami přilepšit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz