Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pomoc dětí se dnes nenosí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte problém se stárnoucím seniorem, zavzpomínejte, jak jste na něm byli, coby malí a mladí závislí. Kolikrát vám odmítl pomoci a poslal vás pro pomoc od státu?

Článek

Je mi 72 let, pamatuji dobu na vesnici, kdy v chalupě žily i čtyři generace. My, coby ještě děti, jsme byli v opatrovnictví těch nejstarších. Moje prababička, pamatuji ji od jejích 85 let, byla neobyčejně vitální osoba, celý den na nohách, starala se o vaření, základní poklizení domu a nás dva kluky. Předávala nám nařízení rodičů, co máme vykonat, až přijdeme ze školy. I my jsme museli být pro rodinu užiteční. Jinak to byl člověk vzácný, svou duší, neobyčejně hodný a pracovitý člověk. Velkou odměnou pro nás bylo, když si našla chvíli času a vyprávěla nám příběhy z domova, když ona byla mladá, jak se u nich žilo, jak otec, starosta obce měl problémy se zloději.

Celý den jsme bývali bez rodičů, ti měli práci na poli, kolem dobytka. Moc jsme je neviděli , jen večer, když se unavení vraceli.

Jen jsem chtěl připomenout, že v našem domě byl senior přirozenou součástí rodiny, on pomáhal, dokud mohl a nikdy nikoho nenapadlo, že potom, až nebude moci, bude někde živořit, vždy měl místo u stolu a jeho pomoci z dřívější doby si každý vážil. Sociální dávky nebyly a nikdo by je ani nepožadoval, byla by to urážka těm, co neumí vracet.

Byla hrozná bída, dnešní hlavně mladí si to neumí ani představit, ale lidi v rodině se měli rádi, drželi pohromadě. Zrovna tak sousedé, samý strýček, tetička i když ne pokrevní, ale spolehnutí na ně bylo, ani barák se zamykat nemusel. Krásná to byla doba, bez přetvařování, doba kdy každý víc dával než bral.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz