Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Škodu lze způsobit i zbytečnou objednávkou. Všechno něco stojí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Když pacient/ka nepřijde v termínu, vzniká ordinaci prostoj a škoda.

Kadeřníci, pedikérky, zubaři, hostinští, psychoterapeuti a mnoho dalších profesí občas ohrožují jejich vlastní zákazníci. Možní budoucí kunšofti! Využijí možnosti, objednají se a nedorazí.

Článek

Někdo se omluví, jiný si nechá důvod své nepřítomnosti pro sebe. Vyjde to však prašť jako uhoď, úplně se stejným efektem! Profesionál čeká na klienta a po kšeftu se mu prohání leda tak čerstvý vítr.

Hovory mohou být placené

Má vzít někoho dalšího, nebo ne, to je otázka, kterou může leda tak řešit. Může jít totiž jen o drobné zpoždění objednaného klienta, ze kterého se může vyklubat pravidelný zákazník. Stejně tak však může jít jen o zpovykaného hejska, který si z něj vystřelil.

Nikdo se nikoho na nic neptá. Splátky leasingu za vybavení ani nájemné a spotřeba elektrické energie nečeká. A neplatič letí raz dva na dlažbu! Výmluva, že jeden nepřišel, protože mu do toho něco vlezlo nebo si to rozmyslel, pronajímatele ani dodavatele energií nezajímá.

Anketa

Stalo se vám, že jste nestihl nebo zapomněl na termín u lékaře?
Ano. Hned jsem zavolal/a, omluvil/a se a vše bylo v pořádku.
100 %
Bohužel vícekrát. Mohou být ale rádi, že k nim chodím, když jsou tak drazí!
0 %
Já si vybírám doktory na pojišťovnu, kde se neplatí.
0 %
Snažím se nedělat problémy. Chodím všude včas.
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Z tohoto důvodu mnozí uvažují, že i plané řeči zpoplatní. Volání je totiž službou, jakou musí udělat tak jako tak. Neplacenou. Telefon zazvoní, sestřička ho zvedne, otevře v počítači rezervační systém a udělá objednávku.

Cena služeb může být nižší

Do toho však běží nájem, platí se elektřina, naskakuje cena leasingu a ukrajují se minuty z hodinové mzdy kolegyně. Pak se objednaný klient rozhodne nepřijít. A nezvedá ani telefon, když se ho člověk chce zeptat, jestli náhodou nebloudí.

Započítání těchto služeb do běžné ceny ostatním zákazníkům je vlastně přenášením zodpovědnosti za riziko, se kterým oni nemají nic společného. Škodu nezpůsobili a šprýmař/ka se někde v koutku chichotá, jak někoho napálil a nic se neděje!

Jediným řešením, zdá se, může být vymáhání odměny za odvedenou práci nebo poskytnutou službu, i když k jejímu čerpání nedojde. Další zákazníci se tak budou moci dočkat i snížení ceny za riziko při jejím řádném čerpání.

Na nejapné fóry není nikdo zvědavý

Jedním z instrumentů, kterými se lze pojistit proti obdobným filutům, je platba za služby předem. Dělají to tak v mnoha hotelech po celém světě, kde se platí za přijetí objednávky. Pokud dojde ke zrušení čerpání služby z důvodu vyšší moci, zpravidla hoteliér vyplatí do haléře vše, co bylo účtováno předem.

Spravedlnost na trhu lze hledat někdy možná těžko, ale pomyslný bod, ve kterém jsou všichni spokojeni, nalézt jde. Je tomu tak i u objednávek vstupenek na divadelní představení, kdy objednám, zaplatím a pokud nevyčerpám, je to můj problém. Když budu nemocný, zvednu telefon a situaci vysvětlím.

Objednat se, rezervovat si čas a práci někoho jiného a pak z čista jasna nepřijít, to se nedělá. Pokud se k tomu přidá, že objednatel nezvedá ani telefon a nereaguje na zprávy, lze dovodit, že šlo o nejapný fór, pokud k tomu není objektivní důvod.

Na hrubý pytel platí hrubá záplata. Obrana je jednoduchá. Provozovatelé čehokoliv musí mít kvalitně sepsané obchodní podmínky, které jim umožní v případě neuhrazení objednané a nečerpané služby zákazníkem podat žalobu. Letecké společnosti také nerezervují sedadla na čestné slovo, ale až když zájemce o let zacvaká.

Zdroj: https://www.businessinfo.cz/navody/obchodni-podminky-ppbi/2/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz