Hlavní obsah
Finance

Školní pomůcky zdražují, ceny táborů letí vzhůru. Šetřit na dětech vláda umí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Děti se bránit nedovedou.

Společenskou shodou při výchově dětí je fakt, že lepší je být v rodině než v ústavní péči. Děti zpravidla nemohou za své rodiče stejně jako rodiče nemohou za své děti. Lidovecké MPSV to vidí jinak.

Článek

Pokud bylo dítě svěřeno do pěstounské péče svých prarodičů, již dávno pobíralo nižší dávky než ostatní. Ať si v té familii udělají pořádek, napadlo zřejmě úředníky, když si rýsovali, jak ušetří nějakou tu kačku.

O dvě tisícovky méně…

Pěstounkou je i jedna má příbuzná. Nezdárného synka sice vydědila, ale on při svých občasných pobytech na svobodě mezi jednotlivými nepodmíněnými tresty odnětí svobody neztratil své rozmnožovací schopnosti. A těch využívá na maximum!

Před 10 lety přišlo na svět první jeho robě, milá holčička. Tatínek závislý na drogách, maminka také. Oba převážně ve výkonu trestu za majetkovou trestnou činnost. Kradou totiž jako straky. Z kojeneckého ústavu se podařilo získat novorozenou holčičku po nějaké době do zbytku normálně fungující rodiny.

Dítě roste jako z vody, na vysvědčení letos mělo dvě dvojky, jinak samé jedničky. Sestřenice jako vychovávající prarodič zvládá, po prodělané rakovině má dokonce přiznaný III. stupeň invalidního důchodu. Ani od jednoho z rodičů holčičky doposud nedostala na výživném ani korunu, a tak byla ráda, že jí stát k důchodu přispíval 8 880,- korun.

Od ledna 2022 je vše jinak, podle Zákona o sociálně právní ochraně dětí z dílny našich křesťanů, jde skoro o dvě tisícovky méně, konkrétně o 6 948,- Kč.

Automatické zvyšování odměn vyvolených

Svět s životy lidí zamíchal, inflace vystřelila neuvěřitelně vysoko. Zaměstnanci si řekli o vyšší mzdu všude tam, kde to šlo. Platby za energie mnoho domácností platilo s vypětím všech sil.

I malé děti se tak díky životům svých pěstounů mohou lépe seznámit se sociálním systémem… Kdo chce, může zaběhnout na Úřad práce a dítě, pro které není hlídání, vzít s sebou, Již jako nezletilé osoby se tak mnozí seznamují s vyvolávacím systémem jako na poště a vědí, co to je být prosebníkem.

O tom, že by docházelo k valorizaci a pravidelnému navyšování příspěvků pro pěstouny třeba podle inflace, o ničem podobném zákon nehovoří. To je jen výsadou vyvolených, mj. poslanců, senátorů a vládních činitelů.

Příjmy pěstounů navyšuje vláda nařízením

Zvyšování odměn za práci v soukromém sektoru často leží na bedrech odborových organizací. Ty zahajují jednání a snaží se hájit zájmy svých členů. Je to tak normální a přirozené.

Děti jako jedna ze zranitelných skupin obyvatel, jejichž zájmy zastupují rodiče nebo pěstouni, nejsou z hlediska často jediných příjmů zařazeni v žádné pravidelně se valorizující skupině. Vždy se musí čekat na nařízení vlády, která si vyčlení čas a rozhodne. Zpravidla ne za 5 minut 12, ale pět minut po dvanácté.

Anketa

Kde by podle vás mělo dítě žít?
Pokud nemůže v biologické rodině, určitě v náhradní.
100 %
Po kojeneckém ústavu přece v dětském domově.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Proč dělat něco jednoduše, když to jde i složitě? Praktický výsledek je však bohužel takový, že příspěvek při převzetí dítěte do péče činil od roku 2008 částku 8–10 000,- Kč a zvýšil se až v loňském roce. Pravda, po skoro 15 letech o 35 %, ale… O tom, co lze za tyto či podobné peníze koupit do domácnosti, si může udělat představu každý sám. Pokud nedojde k valorizaci příspěvků, zvýší se snaž až za dalších 15 let?

Co se dělo a děje v rodinách pěstounů z řad příbuzných, hodných babiček a dědečků? Utahují se opasky. Nejde totiž o tak silnou skupinu voličů, aby neekonoma Fialu a ne příliš sociálně zaměřeného lidovce v čele ministerstva se sociálním nábojem v názvu nějakým způsobem vzrušovala a mohli se tak obávat, že tito lidé vyjdou do ulic. Je tak prostě méně peněz na kroužky, oblečení se dá sehnat v charitě a jídlo v potravinové bance.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz