Hlavní obsah
Zdraví

Slyšíte zvuky v uších? Léčba neexistuje. Pohodu si musíte nastavit sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Slyší, co jiní ani netuší.

Přicházíte z práce domů. Jste trochu unaveni, a tak si lehnete. Po chvíli vstanete a slyšíte, jak něco šumí. Že by tekla voda v koupelně? Ne. V kuchyni? Také ne. Nemusíte mít strach, vyplaveni nebudete.

Článek

To je ta dobrá zpráva. Horší je, že kohoutek k zastavení šumu, jako když teče voda, nikdo nenajde a vy jste sami. Vše slyšíte jen vy!

Vše je v pořádku. Až na šum v uších

Nemusí jít o tekoucí vodu. Může jít také o rušivou hudbu. Když dojdete k sousedům, ať ji ztlumí, dozvíte se, že žádnou puštěnou nemají. A jste se svým zvukem opět sami.

Domů přijde někdo blízký. Jste trochu zmateni, ale vyzkoušet to musíte: „Také to slyšíš?“ „Ne, co bych měl slyšet.“

Zpravidla následuje vyšetření na ušním, které nic neodhalí. Následuje odborný pohled na CT, ale výsledek také žádný. Psychiatr vás nasměřuje nejspíše k psychoterapeutovi. Spolu s ním se může každý naučit zvuky potlačovat nebo je rovnou nevnímat.

Šumění v uších? Jiní mají třeba brýle!

Je těžké vysvětlit třicátníkovi, že zvuk uslyší až do konce svého života, ale nic jiného nezbývá. Má totiž tinnitus, což je stav, který současná medicína neumí stoprocentně vyléčit. Odborníci se tedy soustředí na zlepšení kvality života pacienta.

Anketa

Zaslechli jste v poslední době něco, co ostatní neslyšeli?
Občas, ale nemyslím na to. To bych se musel/a zbláznit.
28,1 %
Ještě ne. A jsem rád/a, že podobné problémy nemám.
12,5 %
Bohužel zvuky slyším. Bojuji s tím, jak to jde.
59,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Důležité je kvalitní prožívání volného času a odstranění běžného stresu. Lidé si často připouští věci, které nemusí. Pobryndají si triko u oběda, po odstranění zůstane na oděvu šmouha a člověk by nejraději hned zaběhl do šatny a převlékl se. Je to ale vůbec důležité? I se šmouhou na triku se dá prožít úspěšný den!

Dobré je vědět, že nejde o nijak závažný zásah do života člověka. Když hůře vidíme, vezmeme si brýle. Pokud stomatolog zjistí, že se chrup nevyvíjí dobře, nasadí rovnátka. Pokud ve vyšším věku nastanou potíže s hybností, k dispozici jsou chodítka. Žít se dá bez problémů i s trochou toho šumu v uších.

Pomoc nepřinese amulet, ale odborník

Ludwig van Beethoven, Michelangelo, Vincent van Gogh a jiní si na šumění v uších zvykli a bez problémů s ním žili. Podstatou léčby je oddělení vjemu od osobnosti člověka.

Přestože jde o ne příliš komfortní moment prožívání, pokud se na ně přestaneme soustředit, potlačíme ho. Pomoci mohou oblíbené tóny jako kulisa míst, ve kterých se pohybujeme. Nedoporučuje se přílišné pití kávy a naopak je žádoucí típnout poslední cigaretu. Kdo má pevnou vůli, může hříchy udržet na uzdě!

Pokud v sobě samém nenalezne člověk sílu k potlačení neřestí, může využít odborné pomoci. K pohodě je zbytečný kouzelný amulet nabitý energií, jež se nalézají na trhu v poslední době jako houby po dešti, ale odborný přístup psychologického rázu.

Odpočinek a relaxace, zdravá strava a dostatek kvalitního spánku. To je cesta nejen prevence, ale i léčby nepříjemného zvukového projevu, kterému se říká také šumění duše. Pokud se objeví, dá se s ním žít a kvalita života se nemusí snížit ani o píď! Fajn je umět se zvukem pracovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz