Hlavní obsah
Finance

Špitál si účtuje za židli návštěvy u dítěte. Stání možná zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Beer

Ceník posezení u lůžka dětského pacienta v Thomayerově nemocnici.

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze – Krči zavedla pro rodiče hospitalizovaných pacientů další poplatek. Kdo z návštěv si chce u lůžka nemocného dítěte sednout, zacvaká více jak dvě stovky!

Článek

Přesně tato položka, suma za židli, zapůjčení židle k lůžku pacientů starších 6 let v čase od 06,00 do 21,59 se objevila na stránkách ceníku Kliniky dětské chirurgie a traumatologie.

Sezení u nemocných jde i zdarma

Není z něj patrné, jestli rodiče dětí mladších 6 let mohou sedět zdarma, ale vyplývá z něj, že i čas od šesté ranní do desáté večerní je vnímán jako jedna noc, jak je uvedeno v záhlaví ve světě ojedinělého dokumentu.

Běžně totiž bývají pokoje nemocných v každé nemocnici vybaveny i židlemi a návštěvy si na ně mohou sednout bez omezení.

Sám jsem měl nedávno v nemocnici maminku na operaci kyčelního kloubu a sedět jsem mohl během doby návštěvy zdarma.

Nezletilý má právo na přítomnost rodiče

Je pochopitelné, že se každá organizace snaží vydělávat podle svých možností, aby v náročné době zajistila svůj provoz.

Anketa

Jaká je podle vašeho názoru optimální výše za cenu pronájmu židle u lůžka dítěte pro jeho rodiče v nemocnici?
Podle mě by rozhodovat o ceně měla pořizovací cena židle. Pokud jde o masážní křeslo, ať rodiče platí!
2,4 %
Co prosím? To se vůbec děje? Podle mě jde o nehoráznost. Ten, kdo o tom rozhodl, by se měl jít léčit.
92,7 %
Dvě stovky žádný peníz. Dal bych klidně i víc, pokud bych věděl, že jsou peníze určené na dobrou věc.
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 289 čtenářů.

Cena za pronájem židle vedle lůžka, dražší než lůžko samotné na ubytovně mimo oddělení, mně však přijde za hranou. Nejen etiky, ale i zákona.

Česká republika je u práv dítěte vázána mezinárodními dohodami, jde o zranitelnou skupinu osob. Každý nezletilý má právo na přítomnost svého rodiče během jeho choroby. Blízká osoba se neúčastní operačních zákroků, ale dodává energii a sílu během doléčovacího procesu. V některých případech to může být do 7 let, v jiných do 8, záleží na individuálním nastavení malého pacienta, který se třeba může jen bát nemocničního prostředí.

Nemocné dítě zasáhne celou rodinu

Český helsinský výbor dlouhodobě monitoruje práva dítěte a bije na poplach! V nejbližších hodinách tak hodlá kontaktovat ředitele nemocnice s veřejnou výzvou k jednání.

Kromě této alarmující praxe došlo v jiných zdravotnických zařízeních již k výraznému posunu směrem k naplnění oprávněných práv dětských pacientů.

Jedním ze zářných příkladů je nově otevřené oddělení Jednotky intenzivní péče havířovské nemocnice, které bylo nedávno otevřeno. Jde o nemocnici, kde se ztotožňují s principy Family centred care, tedy péče soustředěné na celou rodinu.

Dobu hospitalizace zkrátí laskavost

Jde v zásadě o jednoduché principy, během kterých zdravotnický personál vnímá rodinu dětského pacienta jako členy ošetřovatelského týmu a sdílí s nimi vše potřebné, rodiče u něj nacházejí vlídnost a pochopení v těžkých situacích.

Český helsinský výbor se právům hospitalizovaného dítěte věnuje dlouhodobě a rodiče v nesnázích u něj nalézají zastání. Dostupné výzkumy totiž podle něj ukazují prospěšnost přítomnosti rodičů v nemocnicích u jejich potomků. V prostředí laskavosti dochází i ke zkrácení doby hospitalizace.

S kasírtaškou u židle může stát číšník v restauraci po dobře naservírované krmi, ale nikoliv zdravotník u rodiče, které doprovází vlastní dítě. Poplatky v nemocnicích mají mít smysl, logiku a řád, nemohou být výrazem svévole nebo projevem názoru: „Rodiči, já tě tady nechci,“ tak, jako to působí v pražské krčské nemocnici.

Zdroj: https://www.ftn.cz/luzkova-oddeleni-kliniky-363/

https://www.nemocnicehavirov.cz/aktuality/nova-detska-jip-je-v-provozu

http://detivnemocnici.cz/charter/fcc.html

https://helcom.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz