Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stáří není pro sraby. Jan Přeučil je důkazem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: se svolením Ondřeje Košíka

Mistr rétoriky - docent Jan Přeučil.

Stáří není pro sraby, to je název jednoho z filmů Tomáše Magnuska, ve kterém hrají vedle Jana Přeučila ještě Jiří Krampol, Luděk Sobota a Rudolf Hrušínský ml. Čtveřice plavčíků na penzi jako vyšitá!

Článek

Nedávno jsem na Jana narazil na pražských Vinohradech. Čekal na něj před domem „náš“ pracovník úklidové firmy, která se stará o chodníky, kterému slíbil snímek s podpisem pro maminku.

Je v kontaktu s dětmi

Sám si nedovedu představit, jestli v 87 letech budu ještě čilý jako je právě pan Přeučil, a tak jsem z něj začal lákat recept: „Mně dělá dobře pohyb. Už sice nechodím plavat každý den do Podolí, ale rád si vezmu hůlky a jdu se projít místními uličkami,“ dozvěděl jsem se.

Bydlí stále ve stejném domě jako před lety, jen nyní má o fous menší byt než dříve. Blíží se léto, a tak si v duchu opakuje texty rolí, se kterými ho zcela jistě potkají milovníci divadla pod širým nebem na Shakespearových slavnostech.

Hodně zakázek má také od své choti, herečky Evy Hruškové, se kterou vede divadélko pro nejmenší. To je takové jeho království. Přijede herec Zdeněk Rohlíček (syn Evy Hruškové) s dodávkou, do ní se naštosují kulisy, pak se nasouká rodinka a tradá do mateřských škol po celé vlasti!

Patří mezi vinohradské patrioty

Ti se ho již tolik nebojí jako pamětníci filmů, ve kterých hrál zloduchy, protože se objevuje v rolích, které zobrazují příběhy dobra a zla. Divadélko ve školce je pak vítanou změnou každého malého školáka nebo malé školačky, protože díky němu se seznamují s divadlem.

Nedávno Jan Přeučil dopsal další rétorickou učebnici, tentokrát s moderátorem Karlem Voříškem. Jako správný pedagog si uvědomuje, že opakování je matka moudrosti a lidé dnes příliš nečtou: „Proto uvažuji o audioverzi,“ vysvětluje skromně.

Herec je bytostně svázaný s městskou částí Praha 2 – Vinohrady. Lidé ho tu znají od nepaměti. Má své oblíbené kavárny, všechny v docházkové vzdálenosti. Sám jsem se na ně zatoulal v roce 2005 a od té doby mně stačí mrknout občas z okna, abych ho viděl, jak si to štráduje mezi domy.

„Když člověk zapustí kořeny někde, kde se mu líbí, nemusí se stěhovat a být tak nevěrný místům, kde ho lidé znají,“ upřesňuje. Elánu má opravdu na rozdávání, a tak spolu se sousedy tajně doufáme, že s ním v budoucnu oslavíme další kulatiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz