Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tikot hodin do konce roku začal. Předsevzetí se poruší záhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Nový rok klepe na dveře.

Vánoce jsou za námi, v mnoha rodinách vládne vládne klid a pohoda. Kdo mohl, vzal si mezi svátky dovolenou a začne přemýšlet, jestli Silvestr stráví s Menšíkem u televize, nebo se půjde bavit.

Článek

Čas, ve kterém bilancujeme, jaký byl uplynulý rok a co nového nás čeká v roce novém, který začne svůj čas ukrajovat už za pár dní.

Zhubne přece každý…

Nejvíce se těší ti, kteří si dají nějaký závazek. Někdo se rozhodne začít chodit pravidelně do posilovny, aby do léta zhubl do plavek. Jiný bude méně jíst, ale pravidelně a více zeleniny, aby žil zdravěji. Další se konečně naučí cizí jazyk, aby nemusel koktat na recepci při návštěvě ciziny. V některých domácnostech se manželé přestanou hádat. Děti si zlepší známky ve škole a nebudou nosit domů poznámky, že něco zapomněli.

Fantazii se meze nekladou a každý může sám sobě přísahat, že udělá všechno proto, aby dosáhl svého předsevzetí.

Anketa

Jaký je váš vztah k novoročním předsevzetím?
Nedávám si žádné, stejně je nesplním.
44 %
Každý rok mám nějaké, ale žádné jsem ještě nedotáhl/a do konce.
24 %
Vždycky se zavážu k nějaké drobnosti. Když se mně jí podaří splnit, mám ze sebe dobrý pocit.
32 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Z podobných závazků pak žije nejen naše okolí, ale i celé systémy! Ve fitness centrech a na plaveckých stadiónech si mnou ruce, protože tržby enormně rostou. Kantoři jsou překvapeni ve svých třídách, že místo hlučícího roje je najednou v místnosti ticho, že by špendlík na zem spadlý bylo slyšet! Výrobci dietních pokrmů si musí promnout ruce, aby zjistili, že zrak je nešálí. I když je krize, příjmy razantně směřují do nebeských výšin!

Rozvod je také řešení

Období dobrých úmyslů je podobně jako ve známém úsloví někdy cestou do pekel. Ne každý totiž chytne příležitost za pačesy a vydrží mu déle než pár dní.

Nejmenší se dá očekávat od žabců školou povinných. Již za týden je jasno, když kantor otevře dveře a o ně se rozplácne letící houba, že není všechno zlato, co se třpytí. Vysíleně pak třídu vyzývá ke klidu, který přichází až s prvními poznámkami rodičům a všichni společně se pak těší na jarní prázdniny, které jsou již na obzoru.

Dietáři začínají s lehkými dokupy na chuť, aby nemuseli jíst tak jednotvárně a sportovci se snaží svůj díl v posilovně dělit do vícera dní. Co se vleče, neuteče. Změnu strategie vysvětlují nejbližším doporučením od trenéra nepřepínat se. No a když se doma strhne první hádka o ničem, je přece jasné, že s protějškem se nedalo vydržet a i když vše hádající se myslel dobře, rozvod je také formou řešení.

Důležitý je jasný plán

Jakékoliv rozhodnutí a závazek, směřující ke změně návyků, nechce vyhrknout jen tak na slepo a bez rozmyslu. Důležité je, aby šlo o reálný cíl a ještě lépe dobře měřitelný. Jen tak se dá hodnotit a posuzovat jeho plnění.

Důležitý je i systém odměn a trestů, když si člověk stanoví jako pomocnou sílu ke splnění svého snu.

Kdo vykročí do nového roku s takto promyšleným konceptem, má z poloviny vyhráno. Ví, o co mu jde a je ochoten podstoupit pro splnění svého snu nějaké úsilí. Tak, jako pečení holubi nelétají do úst, ani kila nadváhy mávnutím kouzelného proutku nezmizí.

Pokud máme po ruce jasný plán, jde všechno rychleji, jednodušeji a lépe. Nehrozí pak, že předsevzetí zmizí jako pára nad hrncem ve víru všedních dní. Pokud se komukoliv nedaří v naplňování vlastních cílů, hrozí nižší sebevědomí a podceňování sebe sama. To přece nemá nikdo zapotřebí!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz