Hlavní obsah
Psychologie

V kuchyni se chtěla bodnout do stehna. Depresi zahnaly pralinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Domácí výroba pralinek je kumšt.

Paní přišla s tím, že se jí nedaří. Nebaví ji práce v korporátu, manžel je doma a nic nedělá a dítě půjde od září ze soukromé do normální školy. Nejdříve ji napadlo, že by dítě zabila, aby měla klid.

Článek

Udělala dobře, že vystoupila ze své komfortní zóny a vyhledala odbornou pomoc. To bylo jen a jen její rozhodnutí. Uvědomovala si totiž, že myšlenky, které se jí v kuchyni honí hlavou, mají do standardu daleko.

Důležitý je bezpečný prostor

Nechal jsem jí vyprávět, aby se uvolnila a dala průchod svým emocím. Ty jsou v životě každého člověka velmi důležité. Pokud se chce člověk uvolnit, měl by si dojít na masáž. Když se mu chce plakat, neměl by v sobě svůj bol a žal tlumit.

Anketa

Dovedete projevit své emoce?
Nikdy jsem to nedělal/a, nechci vypadat jako slaboch. Nějak bylo, nějak bude.
0 %
Když se mně nedaří nebo cítím smutek, i když potají, pláču. Uleví se mně.
66,7 %
Snažím se neustále něco dělat, být aktivní. Tím pravidelně udržuji svoji duši v pohodě.
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Jak ženy, tak muži, si mohou dovolit tuto emoci projevit. Jde o formu psychohygieny. Odplaví se z těla potlačovaná energie a člověk se cítí lépe. Může vnímat, že si i odpočinul.

Důležité je totiž myslet na své pohodlí. Pokud ho člověk má a prostor, ve kterém se nalézá, vnímá jako bezpečný, může vnitřně uvolnit stavidla a růst.

Vážnost situace chápala

Alarmujícím příznakem destruktivních myšlenek byly i ruce klientky. Vyrážka bez zjevné příčiny nebyla na první pohled nijak tragická. Přesto jsem dospěl k závěru, že na prvním místě si projdeme náhled na to, co by se mohlo stát.

Jakákoliv forma agrese by přinesla bolest. Fyzickou přímo paní na terapeutickém sezení a proti komukoliv jinému pak zbytečnou tragédii.

Uvědomovala si to a byla ochotná o věcech přemýšlet. Fakt, že přišla sama, byl pozitivním momentem našeho setkání.

I dopis utřídí myšlenky

Rozehnat myšlenky a nahradit je jinými nelze ze dne na den, z minuty na minutu. K tomu je potřeba impuls. Tím může být v akutní fázi lék od psychiatra, v počínající je dostačujícím aktivace rozumu.

Ne nadarmo se říká: Vem rozum do hrsti…

Z vyprávění, které vedla, vyplynulo, že doposud nepřijala smrt svého otce. Odešel před dvěma lety a ona se s tím dosud nevyrovnala. Byl jí v životě velkou oporou. Požádal jsem ji v začátku našich terapeutických sezení, aby mu napsala dopis a v něm popsala všechno, co by mu chtěla říci a nestihla to. Zvládla to na výbornou.

Dnes už se jí daří lépe. Myšlenky na útok proti blízkým, ani proti sobě nemá. Mizí. Dokonce si našla sama pro sebe nový koníček. Začala doma vyrábět pralinky. Zatím je ochutnávají v rodině, časem je chce nabídnout sousedům a pak s nimi otevřít malý krámek na farmářských trzích. Depresi, která klepala na její nitro, střídá smysluplná činnost, která přináší radost každému, kdo ochutná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz