Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejme přátelé… Odsouzení zdobí stromečky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Vánoce za mřížemi nebývají veselé.

Nejen v obchodech je vidět zjitřelá adventní atmosféra. Děti v domácnostech dávají za okna dopisy Ježíškovi a odsouzení k nepodmíněnému trestu ve věznicích doufají, že bude posunutý čas večerky.

Článek

Ke konci listopadu informovala Vězeňská služba ČR o tom, že počet obviněných a odsouzených mužů a žen je za katrem necelých 19 500. Některým z nich může být jako forma kázeňské odměny umožněno trávit Štědrý den v kruhu rodinném, kdy je jim trest přerušen na pár dní, a tak si pohodu svátků vychutnají mezi svými blízkými.

Balík jim musí stačit

Těch, kteří takové štěstí mít nebudou, bude ale zcela určitě většina. Zůstanou od světa svobody odděleni mřížemi.

Buď proto, že nedosáhnou na udělení nejvyšší formy kázeňské odměny, kterou přerušení výkonu trestu je, a nebo proto, že jim nemůže být udělena z bezpečnostních důvodů. Tím bývá obava z toho, že by po zaklapnutí vězeňských vrat práskli do bot a nikdo by je dlouhou dobu neviděl!

Obvinění spolu s odsouzenými tak mohou pár slov věnovat rodině při pravidelných návštěvách, které mají v rozsahu 1 – 3 hodin jednou za měsíc. Nebo také mohou známým či příbuzným na svobodu zavolat. Nárok také mají na přijetí pětikilového balíčku.

Ve volném čase hrají piškvorky

O výzdobu se jim nikdo nestará, od toho tu vězeňská služba není! Mezi úkoly justice patří především ostraha a náprava, k čemuž využívá nejen ozbrojený personál, ale i odborníky z řad pedagogů a psychologů.

Není nad to, když se podaří pachatele napravit! Společnost si pak může blahopřát, protože recidivita pachatelů po propuštění z výkonu trestu je nejen frustrující, ale především nákladná.

Jde-li o adventní dny, pořádají se ve volném čase odsouzených po návratu z pracoviště nebo o víkendech turnaje ve stolním tenisu, zločinci hrají piškvorky, šachy, dámu, karty a jiné společenské hry. Stromeček si pak zdobí sami, někde mohou péct i vlastní cukroví.

Spucují se 2 tuny masa

Stromeček si odsouzení pořizují zpravidla na kulturní místnost a cukroví se peče zejména v tzv. otevřených typech věznic. Během svátečních dní je pak nejčastější činností sledování televizních pohádek.

V některých věznicích se odsouzení snaží přispět i k zapojení se do charitativních akcí, pokud je to možné. Letos tak poslali odsouzení muži z Věznice Bělušice (okr. Most) vlastnoručně vyrobené plyšové hračky pro děti do čekárny malých pacientů ve Fakultní nemocnici Motol.

K večeři by měl být trestancům 24. prosince podáván řízek s bramborovým salátem. Podle počtů ke konci listopadu se dá usuzovat, že letos pro osoby za mřížemi padne 2 tuny masa a 4 000 kg bramborového salátu.

Největším přáním obviněných a odsouzených je každý rok celoplošná amnestie. Ta se od dob, kdy ji vyhlásil prezident Václav Havel, který tak chtěl symbolicky odstřihnout totalitní vězeňství od moderních nápravných zařízení známých ze světa, nedá očekávat. Trest by měl zůstat trestem a pokud se někdo napraví, je to fajn a přejme mu to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz