Hlavní obsah
Zdraví

Vážná nemoc člověka je magnetem šarlatánů. Vyhraje, kdo od nich uteče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Na pírko se rakovinotvorný nádor nenalepí.

Rakovina. Bolesti. Trápení. Nepříjemné situace lákají typ lidí, kteří se chtějí jen tak přiživit. Mezi lékaře se nevetřou, u nich je Česká lékařská komora. Advokáti mají také svoji. Psychologům schází.

Článek

Kdo nezažil, neuvěří. Člověk dá do vyhledávače heslo psychoterapeut a může vybírat. Na první pohled jednoduché. Na co je potřeba dávat pozor a co je potřeba kontrolovat?

V těle nemusí být zdravý duch

Důvěřuj, ale prověřuj, říká se. V oblasti zdraví to platí dvojnásob. Nikdo z nás by se zlomenou nohou neběžel do nejbližší masy, aby se na to mrknul mistr řezník, ale vyhledá odbornou lékařskou pomoc. Volá záchranku nebo jede do nemocnice na chirurgii.

To samé by však mělo platit i v oblasti duševního zdraví. O to jde totiž v mnoha případech sice jako o doplněk bolestí člověka a medikamentózní léčby, ale v některých i o zcela zásadní věc! Kdo začíná pociťovat nechuť k životu, může z důvodu nevysvětlitelných úzkostí a obav přejít do depresivní fáze. Ta v nejhorších případech vede i k pokusům o sebevraždu. Než ji dokonat, je lepší ji předejít!

Anketa

Jaký je váš názor na nabídky pomoci s léčbou těmi, jejichž vzdělání není doloženo?
Ruce od nich pryč. Mohou přinést víc škody než užitku.
48,6 %
Pokud neublíží a člověk je ochoten cpát jim peníze, ať si dělají, co chtějí.
2,7 %
Měli by jít za katr. Divím se, že nad nimi stát přivírá oči.
18,9 %
Já mám zkušenost pozitivní. Lékařům se nedařilo, léčitel pomohl.
29,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37 čtenářů.

Ona je sice pravda, že v zdravém těle zdravý duch, ale série humorných příběhů a vyprávění vtipů u člověka, který si na dveře své špeluňky připevní cedulku s nápisem Psychoterapie, nepomůže. Mělo by jít o osoby, které mají buď absolvovaný nebo dokončující Výcvik v psychoterapii a mají vysokoškolské vzdělání v pomáhající profesi nebo psychologii či medicínu s atestací v psychiatrii.

Odstranění negací v bytě i on-line

Česko jako jedna z mála zemí na světě dosud nepřistoupila k regulaci této pro život důležité profese. Nebyla politická vůle, vymlouvají se šéfové partají a nechávají proces bez povšimnutí sunout se pomalu veřejným prostorem.

Odborně vedené terapie přitom mohou pomoci nalézt duševní rovnováhu člověka a podstatně tak zkrátit dobu rekonvalescence, čímž ušetří především státní kase. Některé zdravotní pojišťovny již toto vědí, a tak svým klientům nabízejí příspěvek na terapie u schválených terapeutů až 5 000,- Kč ročně!

Nedávno jsem narazil při hledání na člověka, který jako odbornou terapeutickou pomoc nabízí i očištění místností od negativních vlivů, a to nejen osobně, ale i on-line. Sám nevím, jaké vlivy kromě polohy bytu či domu podle světových stran mohou cokoliv ovlivnit, ale práce malíře pokojů, pokud se nám v domě či bytě cokoliv na stěnách nezdá, může být nejen účinnější, ale i lacinější!

Léčivé šutry nepomohou

Ochranitelskou peněženku s andělským křídlem za symbolických 699,- Kč jsem viděl na jednom z ezoterických obchodů jako TOP produkt a nedávno jsem tu samou objevil ve velkoobchodu. Stála 49,- Kč a prodejce jich tam měl rozloženou na viditelném místě v regálu. Bylo jich tam stovky.

Nedávno veřejností otřásl případ osoby, která zmátla kantorku tak, že byla účastna jeho vraždě, když tvrdil, že o nic nejde, že se jen převtělí do jiné bytosti. Stalo se na Kladně…

Před bolestí ani rakovinou nebo trápením nikoho neuchrání šutr, vylovený z potoka, který prodejce promne ve svých rukách, o kterých tvrdí, že mají léčivou energii a prodá ho za cenu zlata.

Tím neříkám, že jsou nepravdou zkazky o léčivých schopnostech pátera Ferdy nebo jiných osob, kteří však zpravidla neprodávají plané naděje a sliby, ale jejichž činnost je ověřitelná těmi, kterým bylo pomoženo! Důvěřuj, ale prověřuj, platí dvojnásob.

Česká asociace pro psychoterapii pracuje a prosazuje přijetí právní normy, která by služby odborníků vymezila vůči nabídkám šarlatánů. Ověřením kvalitního vzdělání a označením sankcí pro parazity na systému. Účastníci poslední valné hromady České psychoterapeutické společnosti, jež je součástí České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, tyto snahy také plně podporují. Zákonodárci by sebou měli tedy trochu mrsknout a ukázat, že jim jde o zdraví voličů a ukázat jim, že od šarlatánů je možné dát bez milosti ruce pryč a od jejich nabídek se distancovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz