Hlavní obsah
Seberozvoj

Vlastní názor bez problémů a beze strachu? S nízkým sebevědomím těžko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Nenechte se ušlápnout sebevědomějšími!

V práci je porada. Šéf se ptá, kdo co ještě k probíranému tématu má. Raději se nepřihlásíte a máte klid. Doma se hádá manžel s dítětem. Zaposloucháte se a pak raději zavřete dveře do ložnice. Proč si dělat problémy.

Článek

Kdo nežije jako šnek v ulitě, má na spoustu věcí svůj vlastní názor. Jde o absolutně přirozenou věc, kterou člověk využívá od nepaměti.

Váha názoru v politice = váha zlata

V současné době je nejvíce znát hlas lidí během volebního klání politických stran, protože ten může změnit mnohé! Silný a neochvějný a dokonce odhadovaný a na první pohled zapamatovatelný subjekt může projevením názoru voliče skončit v propadlišti dějin. Naopak ten, koho je zatím sotva slyšet, může prorazit a zazářit!

Již několikrát jsme to ve veřejném prostoru zažili. Copak dnes asi dělají pohrobci Věcí veřejných Radek John, Vítek Bárta, šéf Sdružení pro republiku Miroslav Sládek, předseda Unie svobody Jiří Ruml nebo partajní boss ČSSD Bohuslav Sobotka? Je to jejich věc, voliče už nezajímají.

A jak asi dopadnou jiní, kteří se teprve o své místo na výsluní derou? Jestli rozšíří řady zapomenutých nebo na nás budou chvíli civět z televizních obrazovek, to záleží jen na těch, kteří projeví svůj vlastní názor.

Bez sebevědomí vlastní názor neprosadíte

Potlačováním svého názoru, vlastně sebe samotné/ho, je sice sníženo riziko sebemenšího konfliktu na minimum, ale je také nulová šance prosadit své potřeby.

Na základních školách často trpí nedostatkem sebevědomí handicapovaní. Má brýle, mžourá na tabuli, ale sedí v zadní lavici, i když pro něj by bylo komfortnější sedět v první řadě.

Mechanismus, ve kterém zasáhne paní učitelka a řekne, že ten a ten bude sedět tam a tam, časem vyprchává. Pokud se sebevědomí nespraví během prvních pár roků školní docházky, může dojít k jeho narušení i v dalších etapách života. Prostě se přenáší v čase a věřte, že časem už nemusí jít o prkotiny!

Stačí si představit nejen pracoviště, ale i těžké dohadování na schůzi členů společenství vlastníků jednotek. Potřebuji výtah v 11. patře, když paní v přízemí říká, že ho nepotřebujeme? Já nevím, mně je to jedno, to je evidentně chybná úvaha!

Kdo má pocit, že je jeho život zmítán nejistotou a je vrtkavý, může vyhledat psychoterapeuta, který ve své praxi umí nalít energii do žil. Ono být asertivní a dávat světu na vědomí, že správě s vaším názorem se musí počítat, je jednou z přirozených věcí, daných člověku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz