Hlavní obsah
Psychologie

Vředy, infarkt, vysoký krevní tlak. Zklidněte se, bude lépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Kdo vypije 10 káv denně a dostane infarkt, divit se nemusí.

Když je člověk ve stresu, začne se tělo bránit. Kolikrát stačí jen zvolnit a je lépe. Nebo se tolik nerozčilovat. Stres může přivodit vředovou chorobu, ale díky němu může přijít i infarkt myokardu nebo vysoký krevní tlak.

Článek

Kdo chce, může při bolestech břicha zaběhnout k lékaři. Ten pošle pacienta na rentgen, který odhalí vřed. Předepíše léky proti bolesti nebo něco na zklidnění žaludku.

Není deště bez mráčku

Slabost za hrudní kostí? Právě vás někdo rozčílil, vy nemůžete popadnout dech a přemýšlíte, že byste měli raději navštívit ordinaci kardiologa a nechat si natočit EKG? Je to přece prevence, honí se vám hlavou…

Trápí vás vysoký krevní tlak? To bude stačit obvoďák, ten napíše recept a bude vše opět v pořádku.

Na každém šprochu je pravdy trochu. Ti, kteří však nechtějí podléhat vytváření domácích zásob léků, zkusí jako prvního psychoterapeuta, pokud vás k němu nepošle sám lékař. Důležité je totiž odstranit příčinu nepříznivého stavu a to jde mnohdy prostřednictvím rozhovoru s odborníkem.

Na hašení požáru je potřeba hasičský výjezd, souhlas. Ovšem aby nehořelo, stačí neodhazovat nedopalky v lese nebo nepoužívat oheň v blízkosti hořlavých výparů! Jak se říká, není deště bez mráčku.

Člověk? Bio-psycho-sociální struktura

Pokud se člověk v životě soustředí na mírnění nebo odstraňování příčin svého nepříznivého stavu, nikdy vůbec nemusí dojít k mnoha často i tragickým změnám v životě.

Každý z nás jsme obyčejnou bio – psycho – sociální strukturou.

Neovlivníme genetiku, která je dána do vínku bio části člověka. Pokud se někdo narodí s vrozenou vadou, může následek jen mírnit, příčinu neodstraní. Ovšem v rámci osobní psycho části již můžeme sami programově ovlivnit mnohé! Nestresovat se, zklidnit se. Jde-li o sociální část, tu máme také svým způsobem ve svých rukách. Jaké prostředí si vybereme, v tom se nalézáme.

V životě neplatí jen okřídlené „ve zdravém těle zdravý duch“, ale životní moudro, předávané z generace na generaci, platí i úplně opačně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz