Hlavní obsah
Psychologie

Výchova naučí člověka i lhát celý život. Psychopaty nepodceňujte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Nová známost byla původně idylkou.

Skoro každý z nás se snaží působit na druhé pozitivním dojmem. Než odejdeme z domova, zpravidla se oblékneme a vyčistíme si zuby. Co je spouštěčem těch, kteří bez skrupulí vyvraždí nejbližší?

Článek

Dlouhou dobu člověk žije v iluzi, aniž by si to dokázal sám sobě přiznat. Má vedle sebe někoho, na koho je prostě spolehnutí. Když soused potřebuje pomoci, nezištně pomůže. Pokud máme strach, nabídne svoji ochranitelskou náruč.

Zdání klame

Jde o přirozené reakce, které každý z nás získal během výchovy v dětství. Proces předávání informací totiž psychopaté využívají nejen k jeho předávání dál, ale sami sobě si vštěpují, na co si dávat pozor! Jde jednoznačně o osoby, které byste si k tělu pouštět neměli. Jak je ale poznat?

Společným znamením bývá malicherný dětský prohřešek nebo jejich série. Ten se totiž odehrává v době, kdy „oni“ se učí, nechtěně tak ukážou svoji pravou tvář. Ve své učenlivosti však jdou o trochu dál. Pokud jim první prohřešek projde díky smyšlené historce, že „oni“ za to nemohou, učí se lhát dál! Ten roztomilý chlapec s nevinným kukučem z hornického učiliště, který jako dítě zlobil? Ano, když vše prasklo, dostal přezdívku Spartakiádní vrah. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Straka

Odpověď na každou otázku

Občas „vybouchne“, ale to se stává přece občas každému. Však on/a se z toho do rána vyspí a bude zase klid. Pokud se to opakuje, jde o další poznávací znamení psychopatů, impulzivitu a ruku v ruce s ní odmítání odpovědnosti za vlastní činy.

„Jednou si pořídíme vilu na pobřeží,“ dozvíte se během krásného večera ve vaší garsonce a vy si začínáte uvědomovat, že jste tu samou větu slyšeli poprvé vlastně už před deseti lety a zatím kde nic, tu nic. Jen x promarněných šancí na kariérní postup. Přitom žádný perspektivní dlouhodobý cíl…

„Za to může Pepa,“ vysvětlil, když dostal/a poslední výpověď. Před tím za to mohla Květa a ještě před tím Jarda. Nikdy ne on/a! Pohotová odpověď na každou otázku nebo pochybnost. Zde se snoubí patologická lhavost spolu s odmítnutím přijetí odpovědnosti za vlastní činy. Ve skutečnosti jde o jednu lež vedle druhé.

Zamyslet by se měl každý, kdo má v sobě zrnko pochybností o svém protějšku. Nemá okolí, které upozorňuje a může i vidět, přece jenom pravdu? Klientům ve své praxi doporučuji, ať vztah ukončí dříve, než bude pozdě. Psychopatům někdy stačí maličkost a už se prostě neudrží!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz