Hlavní obsah
Psychologie

Vztah počasí, těla a duše se dá vyladit. Dovolenou naplánuje rekreolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Rekreologové doporučují i kvalitní stravu.

Říká se, že počasí dokáže ovlivnit psychiku člověka. Na podzim přichází více depresí, jaro přináší dobrou náladu. Svět prý letos čeká oteplování. Jak nadcházející léto, které klepe na dveře, dokáže zacvičit s člověkem?

Článek

Během letních dní dochází k přirozenému pocení, které je sice na první pohled nepříjemné, ale v zásadě normální. Způsobeno je zvýšením tepové frekvence v parných dnech, které u citlivějších lidí doprovází i zrychlené dýchání.

Přichází touhy po doteku

Jde o dva typické příznaky samovolného stresu, který se může přeměnit v úzkost, hraničící během nenadálých krizových okamžiků s panikou.

Stačí, aby na nás někdo z legrace vybafnul a neštěstí může být na světě!

Smutným faktem je, že dlouhé letní dny přitahují i násilnou kriminalitu. Gauneři mají více podnětů k útoku.

Děvčata nejsou zahalena v péřových bundách a nemají kulichy, ale mnohá děva ukazuje na odiv více či méně dokonalou postavu, která může přilákat nejen nenechavé oči kolemjdoucích. Odvaha pak bývá oplácena drzostí, kdy si nenechavec rád jakoby omylem sáhne, aby ukojil svoji touhu po doteku.

Zdravotní komplikace léta

Proti nepřízni však může každý přijmout opatření i sám u sebe doma. Stačí zajistit pravidelnou cirkulaci vzduchu větráním, nejlépe několikrát denně.

Zanedbávat by se neměl ani pohyb, protože ve zdravém těle, zdravý duch.

Je normální, že si lidé právě na letní dny plánují dovolenou, určenou k regeneraci a načerpání nových sil. I během dovolené však může dojít k vyčerpání, pokud není správně naplánována!

Lidé z kancelářských budov, kteří během roku znají jen cestu autem do práce a z práce, se mnohdy domnívají, že právě volné dny jsou určené k tomu, aby se každý z nich stal pokořitelem Mount Everestu. A naopak ti, kteří se přes rok v práci nezastaví, doufají, že připíchnutí na lehátku u vody bez namazání rychleji chytí bronz. Zdravotníci pak evidují vyšší počet opuchlých nohou, úpalů a úžehů.

Doporučení psychoterapeutů k relaxačním aktivitám tak dnes může podpořit i kvalifikovaný rekreolog. Kdo to je? Vysokoškolsky vzdělaný odborník, který kompetence k plánování volnočasových aktivit získal tří až pětiletým studiem oboru Rekreologie na Univerzitě Palackého v Olomouci…

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz