Hlavní obsah
Zdraví

Z dítěte bude možná fotbalista. Příčinou kašle byl klavír!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Psychika ovlivní mnohé

Obrátila se na nás maminka, která si nevěděla rady s problémy svého syna. Vždy, když žák 6. třídy základní školy přišel domů, začal kašlat. Občas se stalo, že došlo k záchvatovité reakci. Dítě preventivně nosilo roušku i doma!

Článek

Odborné vyšetření u imunologa nepřineslo žádný objektivní závěry, reakce na testovací sadu byla negativní. „Nemůže být příčina psychosomatická?“ napadlo babičku, u které ke kašli dítěte nedocházelo.

Rozhovor s pacientem dal nahlédnout pod pokličku fungování rodinného systému. Prospěch měl dobrý, učil se lehce. Ve volném čase s chutí chodil hrát fotbal do školního oddílu. Když přišel domů, přiměřeně se připravoval do školy a podílel se na drobných domácích úkolech. Někdy vynesl odpadky, jindy utřel nádobí.

Rodina musela ustoupit

Jen na klavír ho nebavilo hrát, i když k Vánocům dostal úplně nové piáno. Právě to se ukázalo jako kámen úrazu. Představa rodičů o budoucnosti dítěte po škole byla jasná - vyprodané koncertní sály, úspěšná turné po celém světě!

Práce s rodinou nebyla jednoduchá. Matce i otci se muselo vysvětlit, že tudy prostě naplánovaná cesta nevede a plány budoucnosti dítěte do velké míry závisí i na zájmech potomka samotného a ty nemusí kopírovat přání dospělých! Šikovný kluk si prostě zabrnká, když bude chtít on a nebude muset hrát každý den dvě hodiny.

Rodiče si vše nechali vysvětlit, pochopili a nyní jde opět o spokojenou rodinu. Dítě se domů těší, nedochází k žádným psychosociálním reakcím negativního typu a táta se občas zastaví i na fotbalovém tréninku. A čas doma tráví malý fotbalista nově bez respirační roušky, nic už ho nedráždí!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz