Hlavní obsah
Rodina a děti

Zákonodárce nevysvětlil, rodiče nevědí… Nejlepší zájem dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Tatínek ukazuje, jak se drží hůl. Chlapec by ji nejraději vyhodil. Hokej nesnáší, novým Jágrem být nechce.

Mantinely pojmů bývají bezbřehé, některé právní obraty jsou pak bezzubé. Jak je možné vykládat něco, co se vlastně nedá ani vzít do ruky a potěžkat nebo alespoň nakreslit? Přesto se to vyžaduje!

Článek

Pokud se rodiče v klasické rodině shodnou na tom, jak bude jejich dítě vychováváno, co potřebuje a co ne, nikdo nevyvolává diskusi o tom, co to nejlepší zájem dítěte je. Jde přece o vše, co oni svému dítěti poskytují!

Prostředí může být odlišné

Že dítě sousedů létá s rodiči na dovolenou k moři každý rok je sice hezké, když na to mají, ale to není nic pro dítě, které vychovává famílie, kterou popisuji. Jejich dítěti stačí, že se v létě podívá k babičce a dědečkovi mimo město, kde má kamarády.

Rodiče mají prostě jiné priority a žebříček hodnot je vychýlen k jejich zájmům. Oba dva jsou vášniví kuřáci a pro ukojení své záliby jsou ochotni udělat cokoliv. Táta občas kouří i u večeře a jejich dítě to vnímá jako normu. Zákaz kouření ani doba větrání v místnostech rodin, které mají děti, však plošně nařídit nelze.

Anketa

Je správné chtít po dítěti, aby bylo lepší než vy?
Samozřejmě. Jde o jeho dobro a budoucnost. Kde já mohl/a být, kdyby mě rodiče vedli tak, jako já vedu své děti!
7 %
Samozřejmě. Ovšem rozhodnout se, co chce dělat, musí sám.
84,9 %
Samozřejmě. Proto máme doma motivační systém a odměny dostává jen za plnění cílů, které stanovím.
1,2 %
Mně to je jedno. Nějak bylo, nějak bude. Se životem se protluče, jak uzná za vhodné.
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 86 čtenářů.

Děti v obou rodinách ve škole prospívají dobře, se svými známkami na vysvědčení patří k lepšímu průměru. Mamince závislé na tabáku sice její maminka radila, ať nekouří alespoň doma, ale dcera jen mávla rukou a řekla něco v tom smyslu, ať se jim neplete do výchovy.

Dítě má své priority také

Úřední aparát do rodin zpravidla nezasahuje. Objeví se až ve chvíli, kdy dojde ke kolizi. Pokud se rodiče rozvádí a nedokáží se dohodnout mezi sebou na výchově potomků, na návrh jednoho z nich rozhodne soud.

Ten si vyžádá názor orgánu sociálně právní ochrany dítěte, jehož úředníci mohou navštívit domácnost a pokud je vychovávané robě přiměřeně vyspělé, zeptají se i na jeho stanovisko.

Upřednostní pak přiměřeně vyspělý jedinec soužití s rodičem, který vyžaduje, aby se doma učil a pomáhal v domácnosti? Má na výběr! Úředníkům může sdělit, že vše se již naučil, a tak lépe mu bude u rodiče, který plnění školních povinností tolik nesleduje a netrvá na tom, aby chodil brzo spát.

Při sporech rozhodne soud

Je pak na posouzení úředníka, jakým způsobem zpracuje zprávu pro soud. Jediné, čím je vázán, je zmiňovaný nejlepší zájem dítěte. Ono však v žádném případě nejde jen o kouření či nekouření v bytě či preferenci přiměřeně vyspělého jedince, u kterého rodiče bude moci být vzhůru déle.

V rámci náboženské svobody mohou nastat případy, kdy některý z rodičů, jejichž souhlas je vyžadován při léčbě ve zdravotnickém zařízení, odmítne poskytnout souhlas s podáním krevní transfuze. Podobnou situaci již české soudnictví řešilo (Ústavní soud nadřadil zájem na životě a zdraví nad náboženskou svobodu, a tak mohlo být v léčbě pokračováno).

Další hromadu problémů může ve sporech mezi rodiči o zájem dítěte představovat plnění školní docházky, u některých obcí se pak stalo výbušným tématem vymáhání nedoplatků za odvoz odpadků prostřednictvím exekuce i od čerstvě narozených miminek.

Někteří rodiče se domnívají, že když se jim v životě nedařilo, jejich dítě úspěšné bylo nebo by mohlo být. Dospívající jsou tak nuceni hrát na housle, chodit na fotbal nebo na hokej, i když je to vůbec nebaví. Jakmile dospějí, mohou pak být frustrovaní nebo mít snížené sebevědomí proto, že nenaplnili zbytečné ambice rodičů. Jednali vůbec v nejlepším zájmu dítěte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz