Hlavní obsah

Závislost na sítích se dá odnaučit. Řešení raz – dva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Na Vánoce se rodiče rozhodli telefon dívce půjčit. Je ráda a váží si toho, může si ho dokonce brát s sebou ven..

Mobily snižují soustředěnost žáků během výuky. Děti se předhání, kdo má novější model přístroje. Když se v kolektivu objeví někdo s tlačítkovým, je hned out. Místo učení hrají od rána do večera.

Článek

Ve Vsetíně se na to už nemohla samospráva koukat. Přišel zásah shůry! Radnice nařídila ředitelům škol upravit školní řády. Výsledkem je denodenní zamykání všech elektronických zařízení dětí do speciálních boxů. Zpět je dostanou, když jdou domů.

S telefony ve škole se světu vzdalujeme

Zatím žalobu na školu nikdo nepodal, ale pokud přijde, bude zajímavé sledovat, na kterou stranu se vychýlí miska spravedlnosti. Pokud zvítězí vlastnické právo, budou školy spolu s městem solit jako mourovaté! Ovšem když převáží zájem na kvalitní výuce, může být vsetínský příklad následován po celém Česku.

Anketa

Je podle Vašeho názoru mobilní telefon dítěti jako dárek "dát" nebo "půjčit"?
Doposud jsem dával, nyní už to vydržím, dítě je velké.
0 %
To mě nikdy nenapadlo, děkuji za tip. Asi budeme půjčovat.
0 %
Žádný rozdíl v tom nevidím. Musíme se doma poradit.
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Česká školní inspekce se domnívá, že jde o omezování práv dětí, které se vzdělávají. Přestože každý kantor si stěžuje, kontrolní pravomoc ministerstva je na ní. A spolu s ní i výklad zákonných norem. Školáci v Česku si tak zatím mohou dělat z učitelů „dobrý den“ a tak trochu se jim i vysmívat. Prestiži profese to v žádném případě nepřispívá!

Naopak vůbec se s telefony nepáří ve Francii, Itálii nebo Německu. Země, jejichž kultuře jsme se chtěli dlouhodobě přiblížit, se však v současné době od nás díky bezzubému přístupu na hony vzdalujeme!

Drahé přístroje nedávat, ale půjčovat

Španělsko a Nizozemí zákazy užívání elektronických zařízení postupně zavádí a jde jim to postupně rychle. Za jejich užívání tak lobbují jen někteří kolegové z řad psychologů, kteří by upřednostnili zákaz telefonů až po diskusi s ratolestmi.

Ta však bohužel někdy nevede vůbec nikam! Sám si vzpomínám, jak jsem denodenně poslouchal, že kouření je nezdravé, ale když mně bylo 17, i pro mě bylo prostě in. Čas experimentů mám však nyní za sebou, zregulovat se už dovedu sám.

Účinným opatřením by však mohla být rodičovská součinnost. Přestože máme jistě všichni své děti rádi, jako dospělí můžeme vstoupit do jejich světa regulací. Telefon nepřinese Ježíšek, nestává se majetkem dítěte, které je pak při jeho zákazu schopné hystericky se „svého“ dožadovat. Pokud uzná rodič za vhodné, může dítěti drahý předmět půjčit.

Význam slov „mít“ nebo „vlastnit“ je zcela rozdílným od obsahu sdělení „zapůjčeno“. Jde o silný nástroj regulace, který pak nechává trumfy v rukách rodičů. Ti jej mohou účinně využívat při motivaci dětí v celém průběhu výchovy. Odpadnou pak srdceryvné scény, že bez telefonu dítě neusne, protože rodič si ho může kdykoliv na noc odebrat a dítě ho dostane až ráno. Vyřešeno je pak na celé dětství raz – dva.

Zdroj: https://www.prahaskolska.eu/zakaz-mobilnich-telefonu-ve-skolach/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pouhy-zakaz-telefonu-nebude-nikdy-fungovat-rika-ke-skolam-detska-psycholozka-256691

https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/mobilni-telefon-skola-zakaz-madarsko-reditel-odvolani-protest.A240904_110253_mob_tech_LHR

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz