Hlavní obsah
Psychologie

Zbavit se závislosti na drogách je těžké. Přestat je užívat je chvályhodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pexels.com

Krystalická látka štěstí nepřinese.

Tolerance alkoholu je v rámci pivní kultury v Česku normou. Mnoho lidí se tváří, že dým je jim odporný i ve chvíli, kdy inhalují elektronickou cigaretu. Rozhodnout se abstinovat při závislosti na opiátech je tvrdší oříšek.

Článek

Dnes ke mně přišel mladý muž s očními panenkami ve velikosti špendlíkové hlavičky: „Rád bych se zbavil závislosti na opioidech,“ zněla jeho zakázka. Doma prý má i náhražku v podobě Subutexu, což je medikament na předpis, který dokáže chvilkově nahradit účinky heroinu.

K závislosti ho přivedla láska

Psychoterapie může být v těchto případech podpůrným procesem člověka, který se chce vrátit do normálního života.

Pán přijel do hlavního města kdysi dávno a drogovou kariéru rozjel pěkně zostra. Zalíbení našel v pervitinu a kokainu, pak ale zkoncentroval své vnitřní síly a na čas přestal: „Chodil jsem pak normálně do práce a dařilo se mně. V továrně s pásovou výrobou jsem se stal dispečerem linky, pracoval jsem i v Německu.“

Práci měl rozdělenu do cyklů. Tři týdny v práci, týden doma. Během svého volna si našel partnerku. Brala o víkendech gram až dva pervitinu, a tak se mladík přidal.

Pod vlivem se jezdit nevyplatí

Časem z práce sám odešel. Měl pocit, že si o něm nadřízení povídají a plánují jeho likvidaci ve firmě.

Chvilku jezdil Prahou jako taxikář. Po pár dnech se mu však nechtělo po ránu vstávat a čekat na zákazníky, tak se na svůj džob vykašlal.

Dnes chce přestat nejen on, ale snad i jeho partnerka. Musel jsem mu vysvětlit, že její rozhodnutí nemůže sdělovat on, ale ona sama si musí říci o pomoc. V každém případě pokud by jeho zájem o terapie trval, je pro něj stávající přítelkyně nově rizikem číslo 1.

Domů prý nejel autem, ale objednal si taxíka. Vyslyšel tak snad můj argument, že když chce bojovat se závislostí a vnímá ji jako problém, je zbytečné přidělávat si další při náhodné silniční kontrole – nemluvě o riziku možné tragické nehody pro další účastníky silničního provozu…

Pokud přijde za psychoterapeutem motivovaný uživatel návykových látek, může být cesta k abstinenci korunována úspěchem. Jsem rád, že se pán zastavil a věřím, že si svůj nepříjemný čas zdárně odžije a cestu zpět do normálu zdárně dokončí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz