Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zdraví na talíři mu pomohlo shodit 50 kilo. Hejtři mu říkali, že je blázen

Foto: Se souhlasem Lukáše Erlebacha

Kuchař ze sociálních sítí začínal jako dítě.

Z postavy tvaru kynutého těstíčka vypiloval svoji muskulaturu díky Zdraví na talíři! Odehnal od sebe nezdravé součásti potravin a dnes se po něm i na náměstí otočí kdejaká šťabajzna.

Článek

Řeč je o Lukáši Erlebachovi, který prožil ve světových kuchyních nějaký ten pátek, aby odkoukal, co na stůl patří, nebo ne. Přitom se v nich kolem ploten jen motal a opravdovým kuchařům měl možnost podávat kastróly a pánvičky.

Není cibule jako cibule

Ovšem díky tomu se naučil mnoho! Po čase, který trávil nejen v kuchyni bangladéšské restaurace, ale i v domácnosti majitelů, kteří mu poskytli postel, se naučil, co potřeboval. A jako absolvent české hotelovky se cítil dostatečně dovzdělaný na to, aby se pustil do vaření sám.

S prvním receptem, kterým se rozhodl prorazit, byla míchaná vajíčka. Že nejdou připravit tak, aby byla jemnější než ve verzi českých hospodyněk, tedy se slaninou jako základem? Chyba lávky: „Stačí je předem rozkvedlat v mléku, pak jsou jemnější a mají hebší chuť,“ dozvěděl jsem se.

Samotnému mu chutnají nejvíce s indickým kořením. Zelenina je všude skoro stejná, červená a žlutá paprika. Ovšem už u cibule jde udělat změnu poměrně výraznou! Jinou strukturu, chuť a konzistenci má kuchyňská a úplně jinou červená, což potvrdí každý, kdo vyzkoušel.

Bezlepkové pečení

Vařit začal Lukáš jako dítě. Prostě se nejdříve motal v kuchyni a překážel, pak mu dovolili sem tam něco podat, utřít a nakonec se pod dozorem pustil do krkonošských sejkor. Na nich není nic těžkého, jde o bramboráky, které nejdou skoro zkazit. Vášnivé diskuse se vedou jen o množství oleje a jestli vůbec tuk používat! Lukáš je nyní pro rodinu připravuje na grilu, a tak jsou nakonec připraveny ve verzi light.

50 kilo z jeho těla zmizelo i díky zdravější skladbě surovin. Na setkání k rozhovoru, který jsme vedli, přinesl zdravou verzi muffinů. V nich nebyl ani gram mouky a i když byly slaďoučké jako med, cukr ani jeden z nich neviděl.

„Jako sladidlo jsem použil hrozinky, místo mouky byla nastrouhaná mrkev,“ šokoval mě, když jsem se pustil do ochutnávky. K mrkvi přidal vločky a směs byla spolu s hrstí ořechů hotová za pár minut. Pak šup s nimi do trouby a po půlhodince nechat vychladnout a servírovat.

Pokud mu hejtři v začátcích spílali do mutantů a přirovnávali ho k bláznovi, byl každý z nich vedle jak ta jedle. Stačí si je nepřipouštět k tělu a dělat, co člověk chce a naplánuje si. Kila mu tak zmizela díky jeho vlastní píli a ze cvalíka se stal na první pohled zdravě vypadající muž. Zcela jistě si tak zvýšil věk pravděpodobného dožití a dobu, co v něm stráví s dobrým zdravím - nejen tedy na talíři…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz