Hlavní obsah
Seberozvoj

Zhubněte, cvičte, nekuřte a nepijte. Marné rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Záznam srdečního rytmu.

Lékaři bijí na poplach. Děti nám tloustnou, protože se nehýbou. Cukrovka II. stupně zůstává, protože si dospělí řeknou, že jedno pivo za čas neuškodí. Trenéři fitnes se mají nejlépe v lednu, kdy mají lidé dozvuky svých předsevzetí. Pak skutek – utek…

Článek

Přitom to je tak jednoduché! Řídit se v životě radami lékařů a nestěžovat si, že se nás snaží svými „nesmyslnými“ nápady omezovat. Kdo chce déle žít, měl by v rámci prevence začít sám se sebou něco dělat.

Jednoduché kroky k cíli

Kupodivu se problém netýká jen dříve narozených, kteří si lebedí u kafíčka, které jim zvyšuje krevní tlak, ale i mladých, kteří jen nikotin občas vymění za travičku zelenou. Starší sedí v ušáku před televizí a brblají si pod vousy, že oni se v mládí chodili proběhnout do lesa, a dnešní omladina sedí doma a čučí do obrazovek.

Přitom všichni dělají to samé nic, co kritizují!

Rada, jak prožít zdravější způsob života, je jednoduchá. Ono stačí posilovat svoji vůli a nepodceňovat dobře míněné rady zdravotníků.

Posílení odhodlání změnit věci k lepšímu může přinést své ovoce hned. Dobře odpočívejte, odstraňte stres, vstávejte podle plánu, sem tam si zameditujte, někdy si jděte zasportovat.

Děláme, že nevidíme, neslyšíme

Přestože jde o drobné rady, které jste již nejspíše slyšeli v životě několikrát, je překvapující, že se s nimi málokdy a málokdo řídí.

K pivu přece patří cigareta, po nedělním vepřovém s dvěma druhy zelí a knedlíčků je fajn si dát šlofíka a na hodinky nekoukat, cvičit se může začít od 1. příští měsíc.

Podobně žil přece náš děda, táta a nám se zatím nic nestalo, tak proč by mělo, že? Podobně nakonec budou žít i mladí. Svoje si oddělají a místo rapu se v padesáti přeorientují na dechovku a poznají, co je to krása, klid a pohoda. Jablko, bohužel, nepadá daleko od stromu.

Nikomu už příliš nedochází, že rodiče nejezdili každý den autem, děda pracoval na poli a pohybu měl až nad hlavu, kdežto my sedíme celý den buď doma, nebo dokonce i v práci. Změnil se nám tedy podstatně životní styl, na což však vůbec nereagujeme. Lékaři to vidí a my jim nevěříme, protože naši nejbližší také neumřeli tak mladí, jak nám tady dneska vyhrožují.

Nejčastější příčinou úmrtí v Česku je dlouhodobě ischemická choroba srdeční, které se dá předejít zhubnutím, cvičením, nekouřením a omezením alkoholu. Kdo má pocit, že na jednoduché kroky nemá dostatek vůle, může o pomoc požádat psychoterapeuta, kterého si sám vybere.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz