Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Zpacifikují zločince, pak sepisují hlášení. Policisté v akci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Po službě musí policisté na služebně sepisovat zprávy o tom, co se během výkonu jejich práce stalo.

Kdo si myslí, že je policista ve službě, zachrání život nebo odvrátí hrozící nebezpečí, dojede na služebnu, převlékne se do civilu a tradá domů za odpočinkem, mýlí se.

Článek

Když se po výkonu služby vrátí strážci zákona na oddělení, čeká je slohová písemka. Musí zasednout k počítačům a sepsat, co všechno udělali, proč a jak. Zamyslet se nad vším ze zákonného hlediska.

Zločin nejde naplánovat

Tento úhel pohledu není zaznamenán v žádném z televizních seriálů, které tak objektivně nemohou obsáhnout celou šíři záběru práce ochránců zákona. To je způsobeno tím, že by nebyl pro své diváky tolik atraktivní, jejich pozornost by se snížila, a to by mohlo způsobit výběr jiného kanálu pro jinou zábavu.

Anketa

Dovedete odhadnout, jak byste reagovali na výzvu policisty?
Nic jsem nikdy neprovedl/a, snažil/a bych se utéct, aby mě nikdo nezdržoval.
6,3 %
Dělají svoji práci, podřídil/a bych se prosbě a spolupracoval/a bych.
90,6 %
Mám svá práva, trval/a bych na přítomnosti právníka.
3,1 %
Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Ta je klíčovým momentem pro zájem televizních producentů, nikoliv však pro policisty v akci. V jejich pojetí se jedná o výraznou neuropsychickou zátěž během výkonu služby. Naplánovat během ní totiž nejde vůbec nic.

Dopravní policista neví, kolik se během výkonu jeho služby stane skutků. Přitom v některých dokonce může jít i o život. Stejně tak ochránci zákona, kteří bojují s nástrahami ulice nebo dokonce organizovaným zločinem.

Prošetření hrozí kdykoliv

Jde tak o profesi, která příliš nepřeje rodinnému životu a přesnému plánování aktivit ve volném času. Pozdní příchody domů, neustálé vypětí policejních protějšků, to jsou běžné situace, které domácnosti s policistou ve službě zažívají.

Jsou to lehce identifikovatelné osoby. Všichni příslušníci jsou povinni nosit na hrudi viditelným způsobem své osobní číslo, které si může kdokoliv opsat. A pak podat stížnost kvůli svému pocitu, že zákrok proti nebezpečnému pachateli nebyl tak úplně košér…

Ovšem některé kontrolní mechanismy být musí, říká se jim veřejná kontrola. Na příslušníky bezpečnostních sborů dohlíží a jejich případné trestné činy řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů. Informace o zákroku si může buď na základě podnětu nebo z vlastní iniciativy vyžádat i k tomu zákonem pověřený veřejný činitel.

Na ozdobu zbraň asi nechtěl

Jedna z osob, které bylo toto právo svěřeno, si opravdu vyžádala zprávu o zákroku policistů z konkrétní akce. Přestože neměla žádný podnět, zahájila šetření z vlastní iniciativy. Své rozhodnutí sdělila příslušnému policejnímu orgánu a začalo kolečko.

Podezřelý se podle svých slov policistům vzdal s rukama nad hlavou, a i přesto byl udeřen pažbou pistole, která způsobila poranění lebeční části hlavy. Šlo o zákrok, během kterého se v městském parku dokonce střílelo, aby došlo k rozprášení distributorů heroinu.

V průběhu rychlého sledu událostí bylo docíleno rozpadu skupinky drogově závislých výtečníků. Policisté dokonce honili v nepřehledném terénu podezřelé a v jednom případě došlo i k přetahovaní o služební zbraň, které se chtěl jeden z výtečníků zmocnit. O tom, že ji nechtěl uložit asi do své domácí sbírky zbraní za skleněnou vitrínku, není potřeba pochybovat.

Zraněný poškozený byl ošetřen v nejbližším zdravotnickém zařízení a následně transportován k výkonu vazby do vězeňské nemocnice v Praze na Pankráci. Stížnost proti závěrům Generální inspekce o průběhu zákroku si po seznámení se s jejich obsahem nepodával.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz