Hlavní obsah
Psychologie

Zrada bolí, ale je součástí života. Odpuštění uleví všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Kvůli zradě se nezabíjí.

Dítě prozradí tajemství kamarádce a ta ho vyzradí. Máte nápad, svěříte se s ním kolegovi a ten na poradě řekne, že na něj přišel on. Zjistíte, že vás podvádí. Jaká je zrada a jak se s ní vyrovnat?

Článek

Život není jednoduchý a není možné se trápit kvůli tomu, co jde nahradit nebo s čím se můžeme vyrovnat. Důležité je vědět, jak na to. Trápení se nad tím, co se stalo a již nejde vzít zpět, člověka zbytečně zpomaluje.

Bolest můžete rozdýchat

V okamžik odhalení zrady přichází jako první šok. Nebojte se, jde o přirozenou reakci. Jde totiž o ztrátu důvěry v někoho, komu jste důvěřovali, které jen velmi silné osobnosti dokáží přejít bez povšimnutí.

Zhluboka se nadýchnout, pomalu vydýchnout a energii zpracovat dechovou reakcí může být prvním momentem na cestě k uklidnění. Nejen nežádoucích tělesných projevů, ale i duše. Jde o zpracování okamžiku, protože život nekončí. Chce se vám ze zrady blízkého zvracet? První myšlenku zažeňte. Emoce jsou nemoce.

Ke zpracování prožitého je důležitý nejen nadhled, ale i odstup. Nepříjemný okamžik mohou překrýt nové situace a podněty. To je ovšem proces na dlouhou dobu, který se může ukázat jako svazující.

Logicky je možné odpustit

Pokud je prostor pro další společné působení s tím, kdo vás ranil, je fajn věci si vyříkat. Projevit svůj úhel pohledu nechat si vysvětlit druhou stranu mince. Jestli nejste schopni akceptovat argumenty, které slyšíte, je řada na vás.

Jde především o znovunalezení pocitu životní jistoty, která člověku přináší stabilitu. Pevné body, o které se každý může opřít, jsou důležité k plánování budoucnosti.

Proces odpuštění si můžete spustit sami v sobě. Stačí si nalézt logické argumenty k tomu, abyste dospěli k jasnému závěru.

Došlo ve vašem vztahu k nevěře, která je pro vás neakceptovatelná? Asi je takový/á. Zhruba 50% manželství se rozpadá. Každý můžete jít vlastní cestou. Štěbetavá kamarádka ráda povídá o druhých? Mohl/a jste si toho všimnout dříve. Příště ji tajemství nesvěříte nebo si najdete kamarádku novou. Nové nápady v práci budete prezentovat jen na poradách.

Ani jedna z variant, pro kterou se rozhodnete, není fatální, což je důležité. Se zradou druhého můžete žít bez problémů dál. O tom, jak dlouhá bude právě vaše cesta ke vzpamatování se a vrácení jistoty, rozhodnete sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz