Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak při protiválečných protestech umírali američtí studenti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Studenti na Kent State University protestovali proti válce ve Vietnamu. Protestovali i proti povinné vojenské službě, která měla přijít hned po ukončení VŠ studia. Zastřelila je za to Národní garda.

Článek

V roce 1970 proběhl na univerzitě Kent State v americkém Ohiu protiválečný protest, během nějž byli Národní gardou zastřeleni čtyři studenti, dalších devět bylo zraněno.

Protesty proti válce ve Vietnamu

Protesty proti americkému vojenskému angažmá v jihovýchodní Asii jsou nám známé i díky tomu, jak velký vliv měla válka ve Vietnamu na americkou popkulturu. Navíc se protesty odehrávaly souběžně s hnutím za občanská práva Afroameričanů, druhou vlnou feminismu, protesty za práva LGBT+ atd.

Americké univerzity se v té době staly středobodem protestů proti válce ve Vietnamu. Zatímco na začátku to byli pouze studenti, hipíci a pár umělců a aktivistů, kdo se vyjadřoval proti válce, v říjnu 1967 už se ve Washingtonu sešlo 100 tisíc protestujících. Byl mezi nimi například i slavný spisovatel a reportér Norman Mailer.

V r.1968 už nevole proti drahé (25 miliard dolarů ročně), krvavé (tisíce mrtvých vojáků, přes 100 tisíc zraněných) válce polykající celou generaci mladých Američanů (až 40 tisíc povolaných měsíčně) dosáhla nových rozměrů: podpora války byla na 35 %. K protestům se přidávali i veteráni.

Nově zvolený prezident Nixon v r.1969 zavedl povolávací loterii, mladí američtí muži raději utíkali do Kanady. A když prezident oznámil rozšíření války do Kambodže, protesty zesílily na novou úroveň. Nejmasivnější protest začal na univerzitě Kent State v Ohiu 1. 5. 1970, den po invazi Kambodže.

Masakr na Kent State

Stovky studentů se sešly, aby vyjádřily kritiku vůči válce i prezidentovi. Vadila jim nejen válka, ale i skutečnost, že dokončení vysokoškolského studia znamenalo automatické povolání do armády a nejspíše do Vietnamu/Kambodži. Povolávací rozkazy se na kampusech mimochodem pálily už od roku 1964.

Protesty na kampusu Kent State se večer přelily i do města a starosta se rozhodl vyhlásit stav nouze: nechal zavřít hospody, policie rozehnala davy slzným plynem. A nakonec požádal guvernéra o povolání Národní gardu státu Ohio, aby situaci ve městě a na kampuse uklidnila.

Národní garda přijela na kampus v době, kdy už protestující zapálili budovu ROTC, tj. rekrutační a tréninkové středisko pro záložní důstojníky z řad studentů. Studenti se střetli s hasiči, garda musela zasáhnout, došlo k desítkám zatčení. Kampus tedy nově hlídalo/okupovalo na tisíc členů Národní gardy.

Na 4.5. 1970 byl naplánován další velký protest na kampusu, ale vedení univerzity jej zatrhlo. To nijak nebránilo asi třem tisícům studentů a dalších protestujících, aby na akci dorazili. Čekala na ně stovka členů gardy s puškami. Protest byl poklidný, ale Národní garda jej nařídila rozpustit a pak to začalo.

Protestující začali na gardu házet kameny a pokřikovat, na což velitel gardy reagoval příkazem k přípravě pušek a hození slzného plynu do davu protestujících. Zároveň garda začala studenty a spol. vytlačovat směrem k fotbalovému hřišti. Pokřikování a házení kamenů neustávalo.

Podle pozdějších výpovědí se členové gardy, ozbrojení nabitými puškami a vybavení helmami, báli o život. A tak v jeden moment, při ústupu před protestujícími, začali z pušek střílet. Někteří do vzduchu, jiní do lidí. Během třinácti vteřin padlo 70 výstřelů: po nich zůstali čtyři mrtví studenti a devět raněných.

Univerzita na šest týdnů zavřela kampus, Národní garda zahájila vyšetřování. V roce 1979 garda přistoupila na zaplacení odškodného raněným studentům ve výši 675 tisíc dolarů. Zároveň zveřejnila jakoby omluvné stanovisko, že situaci mohli vojáci řešit jinak než střelbou.

Význam masakru na Kent State

Po Kent State následovaly stovky protestů na dalších univerzitách po celé zemi. Povinná vojenská služba byla následně zrušena v roce 1973. Válka ve Vietnamu byla ukončena 30. dubna 1975.

Masakr na Kent State se stal jedním z nejvýraznějších momentů protiválečných protestů. Ukázal na rozdělení společnosti, na generační rozdíly v pohledu na válku ve Vietnamu. Pro mnohé zároveň vytvořil obraz amerických univerzit coby center protiamerických, (ultra)levicových nálad.

Zmiňoval jsem protiválečnou popkulturu, takže příběh zakončím odkazem na píseň Ohio, složenou uskupením Crosby, Still, Nash &Young právě v reakci na masakr na Kent State.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz