Hlavní obsah

O americkém městečku, kde už šedesát let nepořádají volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

O městečku v Alabamě, kde se od roku 1965 nekonají žádné volby, takže se teď „zvolený“ starosta – první černošský v historii – soudí s tím „nezvoleným“ o to, jak by to mělo s volbami být.

Článek

Newbern je městečko s 275 obyvateli: 225 z nich jsou černoši, zbytek běloši. A přesto město doposud nikdy nemělo černošské radní, natož starostu. A to přesto, že v roce 1965 měl Zákon o volebním právu zamezit rasové diskriminaci ve volbách. V Newbernu totiž volby raději vůbec nepořádají.

Takže jeden starosta sloužil 44 let, protože proti němu nikdo nekandidoval, a tak se mu automaticky prodlužoval mandát. Ten po něm sloužil 12 let, pak přišel další, po jehož smrti starostování převzal jeho syn, Woody Stokes. Ten byl starostou do roku 2020, resp. tvrdí, že pořád starostou je.

Městu tedy historicky vládla vlivná skupinka lidí. V roce 2020 se však rozhodl na starostu kandidovat černoch, Patrick Braxton. A jelikož nikdo jiný přihlášku nepodal (ani tehdejší starosta Stokes), tak se Braxton automaticky stal novým a ve 154leté historii města prvním černošským starostou.

Braxton svoji kandidaturu oznámil i Stokesovi, který mu sdělil, že on post oficiálně neobhajuje proto, že město nemá volební přístroje ani volební lístky, a tudíž ani nemůžou proběhnout nějaké volby. Braxton přitom zaplatil kandidátský poplatek a splnil všechny podmínky.

Když chtěl Braxton po získání místa starosty začít úřadovat, zjistil, že kancelář starosty má nové zámky a k účtům města nemá zavedený přístup. Dosavadní radní společně s dosluhujícím starostou Stokesem se totiž rozhodli, že nakonec volby uspořádají, ale tajně.

Radní a starosta (všichni běloši) se na zasedání vedení města dohodli na „zvláštních“ volbách, ale nikoho o volbách a datu konání neinformovali. Zvolili se navzájem a obnovili si tím tedy mandát. Město tak najednou mělo dva starosty a dvě skupiny radních: černošské a bělošské.

Od roku 2020 se táhne právní boj o vládu v městečku, které už 60 let neuspořádalo žádné oficiální volby. Přitom je jen asi hodinu cesty od města Selma, kde v roce 1965 umírali lidé za to, aby konečně získali volební právo. Namísto toho městu vládne elita z naprosté menšiny obyvatel města.

Absurdní na celé situaci je i to, že starosta Stokes v soudních dokumentech uznává, že Braxton skutečně byl jediným kandidátem na starostu a že on sám znovu nekandidoval. Ale zároveň Stokes a jeho radní tvrdí, že žádná pravidla neupravují, jak a jestli mají ve městě proběhnout volby…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz