Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tisíce dětí zachránila v USA od pohromy jedna žena: Frances Oldham Kelsey

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

V Kanadě, VB a NDR se v letech 1957-62 rodily tisíce dětí s deformacemi, vzniklých v důsledku konzumace thalidomidu. USA se katastrofě vyhnuly. Poslechly doporučení doktorky Frances Oldham Kelsey.

Článek

Kelsey vystudovala farmacii v Kanadě a následně se dostala na doktorát v Chicagu, kde ji coby ženu přijali možná i proto, že ji kvůli křestnímu jménu považovali za muže. V Chicagu se Kelsey věnovala výzkumu léků na malárii a teratogenů, tj. léčiv, které způsobují vývojové vady embryí.

Kelsey dokončila doktorát, následně vystudovala i medicínu a byla tedy po akademické a praktické kariéře skvěle vybavená pro pozici, kterou získala v roce 1960 ve federálním Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Měla za úkol zhodnotit bezpečnost léčiv před tím, než se dostala na americký trh.

A tak se jí jako druhý případ dostal do ruky požadavek firmy William S. Merrell, která chtěla na americký trh uvést sedativum thalidomid. Lék byl v té době už využíván ve 40 zemích světa. V západní Evropě, Britániii, Austrálii a Kanadě jej předepisovali např. proti ranní nevolnosti v těhotenství.

Dokumentace firmy Merrell se ale Kelsey nepozdávala: nezakládala se na vědeckých studiích, ale na prohlášeních lékařů. Navíc v prosinci 1960 vyšla v Británii studie, poukazující na poškození periferních nervů u dospělých, kteří thalidomid brali coby lék na spaní. Kelsey proto lék zamítla.

Merrell vyvíjel na úřad a Kelsey velký tlak, ale Kelsey měla i skrze svůj dřívější výzkum teratogenů podezření, že pokud thalidomid způsobuje nervová poškození u dospělých, co asi může způsobovat těhotným ženám a jejich embryím? Její podezření se potvrdila zanedlouho.

V Západním Německu a Austrálii totiž vyšly studie, spojující konzumaci thalidomidu s vývojovými vadami typu fokomelie, tj. atrofickými vrozenými vadami končetin, a úmrtími in utero. 1 pilulka stačila ke způsobení nenávratných poškození. Lék přitom braly tisícovky žen po světě.

Opakované zamítnutí uvedení thalidomidu ze strany Kelsey tak zabránilo, aby v USA došlo k tzv. fetálnímu thalidomidovému syndromu, způsobenému konzumací tohoto léku. Zatímco celosvětově lék poškodil tisíce kojenců a způsobil potraty x dalších, v USA došlo „pouze“ k 17 případům.

I díky Kelsey se z vedlejších účinků thalidomidu stal celosvětový skandál, který v USA vedl k novým zákonům zavádějícím větší dohled nad klinickými studiemi léčiv a požadavek doložení nejen bezpečnosti léků, ale i jejich účinnosti. Kelsey získala medaili od prezidenta Kennedyho.

Kelsey postupně díky své inteligenci a schopnostem získávala v Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv jedno povýšení za druhým. Do důchodu odešla až v 90 letech, zemřela v roce 2015 ve věku 101 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz