Hlavní obsah
Lidé a společnost

Trápí vás deadliny? Trápily už i vojáky během americké občanské války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dreamstime.com

Možná ve svojí řeči používáte anglické slovo deadline znamenající (konečný) termín, respektive uzávěrka. Ale znáte původ jeho vzniku? Je trochu morbidní.

Článek

Možná ve svojí řeči používáte anglické slovo deadline znamenající (konečný) termín dodání, respektive uzávěrka. Mnozí z nás často řeší deadliny – nestíhají, jsou vystresovaní, že nesplní úkol či nedodají zboží nebo službu v určenou dobu. Ale přemýšleli jste někdy nad původem tohoto slova a proč v něm je zahrnutá smrt (přídavné jméno dead znamená mrtvý) a čára (line)? Třeba vám moje vysvětlení poskytne jakýsi nadhled, abyste deadliny nebrali tak vážně, respektive tak vážně jako tomu bylo v době americké občanské války (1861-65), kdy se slovo deadline začalo ve velkém užívat. Nezapomínejte totiž, že deadliny jsou společenským konstruktem.

Deadline se zničehonic začal výrazně objevovat v amerických novinách, literatuře a vládních dokumentech v roce 1864, přičemž historici a lingvisté jeho použití zaznamenali už o rok dříve. Má se za to, že roli v běžnějším užívání termínu způsobilo zbudování vězení Andersonville v Georgii, provozované jižanskou Konfederací pro zajatce z řad vojska Unie, tedy severu. Andersonville proslulo tvrdými podmínkami a krutými tresty, včetně použití deadlinů. Tedy čar vykopaných či vytýčených v zemi okolo vězení, za které zajatci nesměli vstoupit, mnohde se jich ani nesměli dotknout. Porušení takového pravidla, překročení deadlinu, se trestalo zastřelením. Někteří jižanští velitelé vězení dokonce za toto nehumánní zacházení se zajatci skončili po válce před soudem a na popravišti.

Vraždění stovek zajatců z Andersonville za překročení deadlinu se ještě během roku 1864 objevilo na malbách. Ale zároveň systém deadlinů běžně fungoval i v dalších vojenských vězeních. Nemuselo jít nutně o vykopanou čáru: v některých vězeních se jednalo o nízký plot, jinde o mělký výkop či řadu tyček spojených lanem nebo pouze bílých tyčí, v noci osvíceným svítilnami.

Po skončení občanské války se význam slova a jeho používání posunulo k označení pro čas a časový limit. Od 20. let 20. století jej lze zaznamenat v mediálním průmyslu, ale novináři za nesplnění časového termínu rozhodně nekončili s kulkou v zádech. Nebojte, ani vám se to nestane.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Deadline

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz