Hlavní obsah
Lidé a společnost

Trump ani Biden nepijí alkohol, kteří američtí prezidenti si rádi přihnuli?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Len Rizzi / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 International

Jaký vztah k alkoholu měli američtí prezidenti v minulosti a co Kamala Harris? Kdo vyhrožoval vojenským útokem, když měl vypito a kdo odstranil všechen tvrdý alkohol z Bílého domu?

Článek

Začnu staršími prezidenty: George Washington měl k alkoholu kladný vztah, měl rád víno madeiru a šampaňské, vlastnil jednu z největších palíren v zemi. Druhý prezident USA, John Adams, začínal den džbánem tvrdého cideru a končil jej třemi sklenkami madeiry.

Francouzskému vínu holdoval Thomas Jefferson, snažil se jej na svém Monticellu i pěstovat, ale neúspěšně. Ulysses Grant se během občanské války často potácel mezi vojáky s lahví whisky v ruce, brandy měl na migrény. Dost pil i v Bílém domě, konzumace alkoholu jej přivedla do dluhů.

20. století

V Bílém domě se pilo i během prohibice. Warren Harding jako senátor sice pro prohibici hlasoval, ale jako prezident měl whisky plný bar. Franklin Delano Roosevelt měl vždy po ruce martini a miloval koktejly, které rád připravoval pro své hosty. Truman zase začínal den s 3 deci whisky.

JFK si oblíbil daiquiri, ale jinak alkoholu příliš neholdoval. To jeho viceprezident Lyndon B. Johnson miloval whisky Cutty Sark. Agenti tajné služby byli vždy připravení, že když na svém ranči v Texasu Johnson ukázal na svůj polystyrénový pohár, znamenalo to, že mu mají dolít Cutty Sark se sodou.

Od pijana k abstinentovi

Problémy s alkoholem měl Richard Nixon: Kissinger tvrdil, že Nixonovi stačilo málo. V dubnu 1969 mu musel rozmluvit jaderný útok na Severní Koreu. Prý to proberou až vystřízliví. Nixon navíc kombinoval alkohol s prášky na spaní. V roce 1973 ani nemohl mluvit při telefonátu s britským premiérem Heathem.

Jimmy Carter nechal z Bílého domu zase odstranit veškerý tvrdý alkohol, žádný se během jeho mandátu nesměl podávat. Ale zase zlegalizoval domácí výrobu piva, na kterou se při zrušení prohibice zapomnělo. Reagan naopak v Bílém domě zavedl kalifornská vína, nevadilo mu ani pivo.

Reagan je ale známý i zavedením (1984) minimálního národního věku 21 let pro konzumaci alkoholu. George Bush ml. byl známý vášnivým popíjením, policie jej jednou chytla v autě pod vlivem. V roce 1986 se na svoje čtyřicáté narozeniny rozhodl s alkoholem seknout. Dal se raději na fitness.

Barack Obama si dá víno, pivo i koktejly. Se šéfkuchařem Bílého domu a za využití medu od včel na jižním trávníku Bílého domu uvařili v roce 2011 a 2012 domácí piva White House Honey Blonde Ale, White House Honey Porter a White House Honey Brown. Obama má doma vinný sklep pro tisíc lahví.

Donald Trump tvrdí, že v životě neměl ani kapku alkoholu, že je to jedna z jeho dobrých vlastností. Jeho starší bratr zemřel na onemocnění spojené s alkoholismem ve věku 42 let. Nepije ani Joe Biden, problémy s alkoholismem měl v rodině na straně svojí matky. Jeho bratr měl rovněž potíže.

A Kamala Harris? Ta by po osmi letech prezidentů abstinentů představovala změnu: ráda si dá víno, vždyť zastupovala americké vinaře v Kongresu. JD Vance se rovněž alkoholu nutně nevyhýbá, takže by vyrovnal Trumpovo abstinenství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz