Hlavní obsah
Aktuální dění

Vše, co jste (ne)chtěli vědět o senátních volbách v Georgii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stable Diffusion AI

Tři dny nás dělí od finálních výsledků jedné z napínavých kapitol nedávno proběhnuvších amerických voleb. Do rozhodnutí voličů z tohoto jižanského státu stále silně promlouvají dějiny.

Článek

V úterý 6. prosince 2022 se v Georgii rozhodne o konečném rozložení sil ve federálním Senátu. Proběhne totiž druhé kolo volby, z níž v listopadu nevzešel kandidát s nadpoloviční většinou hlasů, a v níž proti sobě stojí dva Afroameričané, Rafael WarnockHerschel Walker. To je pro jižanskou Georgii nevídaná etnická konstelace - právě taková, jíž mělo předejít zavedení systému druhého kola voleb v půlce 60. let 20. století.

Warnock senátorský post obhajuje, Walkera zase podporuje Donald Trump – ostatně si jej sám vybral. Walker je legendou amerického fotbalu v Georgii i mimo ni a v dresu University of Georgia získal v roce 1982 cenu za nejlepšího univerzitního hráče v zemi. Ale v kandidatuře do Senátu to pro něj vypadá spíše na prohru, protože má problém dát dohromady delší smysluplné souvětí, nebydlí v Georgii, kterou přitom chce v Senátu reprezentovat, a provalily se na něj všemožné skandály, včetně utajených interrupcí jeho bývalých partnerek. Souboj dvou černochů je tedy pro Georgii možná velkým krokem kupředu, ale moc hezký souboj to není.

Jak si to pojistit, zkomplikovat – a pak prohrát

Teď k tomu volebnímu systému. Dvoukolový systém známe i z českých voleb do senátu nebo na Hrad – když žádný kandidát nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu, postupují první dva kandidáti do kola druhého, z nějž už vzejde vítěz. V USA tento systém na různých úrovních využívá dalších zhruba dvanáct států, ale Georgia je svým způsobem jedinečná.

Mohla totiž přijmout pluralitní systém používaný ve většině států, v němž kandidát, který získá nejvíce hlasů, vyhrává. Jenomže když v roce 1964 získali Afroameričané konečně volební právo, bělošské elity v Georgii se obávaly, že by v pluralitním systému mohl těsně vyhrát černošský kandidát, jelikož by se hlasy bělochů mohly rozmělnit mezi vícero kandidátů. V případě dvoukolového systému by se však takové situaci dalo zabránit, a proto místní zákonodárci prosadili tento systém: aby „zamezili černošskému voličskému bloku v ovládnutí voleb“, jak tvrdil předkladatel návrhu, politik Denmark Groover.

Rozhodnutí přejít na dvoukolový systém také napomohly guvernérské volby v roce 1966, v nichž naprosto nečekaně zvítězil o tři desetiny procenta republikánský kandidát, první od roku 1876. Jenomže nezískal nadpoloviční většinu, a tak se demokratická většina v zákonodárném sboru rozhodla využít práva uvedeného ve státní ústavě vybrat v tom případě vítěze sama: a vybrala Demokrata, který první kolo prohrál.

Následovaly soudní pře, a nakonec přijetí dvoukolového systému.

Okrsky, konzervativci a zastoupení Afroameričanů

Georgia do roku 1963 používala ve státních volbách tzv. systém jednotky okrsku (county unit system), který fungoval na podobném principu jako systém volitelů, jež známe z amerických prezidentských voleb. Jednotlivé okrsky v rámci Georgie měly přidělený počet hlasů, přičemž nejlidnatější okrsky, tj. města s výraznou černošskou populací jako Atlanta, Macon nebo Savannah, měly nejvíce hlasů. Ale zároveň počet méně lidnatých, venkovských okrsků jednoznačně převyšoval ostatní okrsky, a tak politiku ve státě mezi roky 1898 a 1963 ovládal silně konzervativní venkov.

Asi pak nepřekvapí, že ani během éry okrskového systému ani po zavedení nového systému se černošským kandidátům ve státě příliš nevedlo. V roce 1996 byl zvolen první černošský ministr spravedlnosti. A Raphael Warnock se teprve v roce 2021 stal prvním Afroameričanem zvoleným za stát Georgia na post federálního senátora, guvernéra, viceguvernéra nebo státního tajemníka. To je ve státě, kde historicky černoši tvoří minimálně čtvrtinu obyvatelstva přinejmenším zarážející. Ale v kontextu historie rasismu na jihu USA to nepřekvapí vůbec.

Černošským politikům se v Georgii vlastně dařilo pouze těsně po občanské válce v 19. století, kdy ve státním zákonodárném sboru mezi lety 1868 a 1870 zasedlo třicet tři černochů. A jeden kongresman sloužil do roku 1871. Pak už státu na dalších sto let dominovala pouze jedna strana a její zástupci bílé barvy kůže.

Jak to tedy dopadne? Střízlivý odhad

Warnock volby nejspíše vyhraje, protože ochota republikánských voličů jít podruhé volit Trumpova nevhodně vybraného kandidáta, jehož případné vítězství navíc nezvrátí demokratickou většinu v horní komoře federálního Kongresu, je nízká. Očekával bych, že pak Walker zmizí v propadlišti politických dějin.

Ještě si neodpustím jednu historickou doušku: v posledních týdnech se v Georgii vedly spory o to, kdy mohou občané státu vlastně volit, protože se minulý rok měnil volební zákon. Soud nakonec umožnil včasné hlasování (early voting) nikoli od 28. listopadu 2022, jak to ukládal nový zákon, ale od soboty 26. listopadu 2022. Ta původně ve volebním kalendáři nebyla, protože je dva dny po Dni díkuvzdání a den po státním svátku, který ještě v roce 2015 oslavoval generála za otroctví bojující Konfederace, Roberta E. Leeho.

Minulost zkrátka v Georgii a jejích volbách hraje stále velkou roli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz