Hlavní obsah
Aktuální dění

Miloš Zeman: příběh bývalého prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Exprezident Miloš Zeman

Exprezident Miloš Zeman je pro mnoho Čechů od půlnoci minulostí. Jeho éra skončila. Pojďme si připomenout příběh alkoholika a ohýbače Ústavy Miloše Zemana.

Článek

Miloš Zeman se narodil v Kolíně, 28. září roku 1944 - matce učitelce Marii Zemanové a poštovnímu úředníkovi Josefu Zemanovi. Rodiče se rozvedli, když mu byly 2 roky.

Studoval Střední ekonomickou školu v Kolíně. Po maturitě pracoval v účtárně závodu Tatra Kolín. Kvůli srdeční vadě získal tzv. modrou knížku a nemusel na vojnu.

Z prvního manželství s Blankou Zemanovou má syna Davida Zemana. Podruhé se oženil s Ivanou Zemanovou (dnes bývalá první dáma České republiky). Jim se narodila dcera Kateřina Zemanová.

Miloš Zeman je kuřákem. Zeman trpí cukrovkou a onemocněním nervů nohou.

Zeman je známý na veřejnosti tím, jak často pil (pije) alkohol, což se vrylo do vědomí občanů v roce 2013, když se při prohlídce Korunovačních klenotů kymácel, na což upozornila bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která stála vedle něho při této ceremonii. Zeman byl několikrát za svoje funkční období hospitalizován, přičemž nejznámější byla hospitalizace na podzim roku 2021, kdy podezřele personál pustil bývalého předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO2011) k exprezidentovi, aby podepsal svolání 1. schůze Poslanecké sněmovny. Kvůli hospitalizaci byl premiér Fiala jmenován o pár dní později. Poté měl Zeman Covid a scházel se s ministry tak, že byl ve skleněné vitríně, což veřejnost označila za Prezidentské akvárko.

Dva roky byl členem Komunistické strany Československa (1968-1970).

Byl Poslancem Federálního shromáždění a následně Poslanecké sněmovny nové České republiky. Byl zvolen předsedou České strany sociálně demokratické. Následně byl Předsedou Poslanecké sněmovny a posléze (kvůli ,,opoziční smlouvě'') byl Předsedou vlády České republiky.

Na Hrad se pokoušel dostat už v roce 2003. Avšak neúspěšně. Poté se stáhl do ústraní. Roku 2010 založil hnutí ZEMANOVCI, věřil že se hnutí do sněmovny dostane. Avšak nedostalo a Miloš Zeman skončil jako předseda strany, a nyní je čestným předsedou strany.

Od roku 2013 do roku 2023 byl 3. Prezidentem České republiky. Za jeho prezidenství seděli ve Strakově akademii tito premiéři: Petr Nečas, Jiří Rusnok, Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Petr Fiala.

Je jasné, že Miloš Zeman byl kontroverzní osobnost, která některými svými kroky bouřila společnost.

Anketa

Jak by jste ohodnotili práci Miloše Zemana?
Výborná
5,6 %
Dobrá
0 %
Ani ne špatná avšak ne dobrá
0 %
Špatná
0 %
Velice špatná
94,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz