Hlavní obsah
Prezidentské volby

Glosa - Volby 2023 - Co nás ovlivňuje a něco málo o kandidátech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: hhh / MZV České republiky

Ilustrační foto - Volební urna

2023 - spousta nových hrozeb a nečekaná nebezpečí. Jak v současné době ovlivňuje výsledek voleb válka, covid-19, stav politiky a rostoucí ceny? Co nám tají kandidáti? Vítejte u glosy Jana Hanáčka.

Článek

Vzhledem k všudypřítomnému strachu z toho, co bude, by bylo bláhové si myslet, že někteří kandidáti s „mesiáškým syndromem“ nevyužijí rozklížené situace a nepodojí tuto příležitost jako Babiš žaludek krávy, aby získal mléko za 10 Kč/litr.

Krizový manažer

První a tou nejvíce očividnou věcí, na kterou se v současné době hraje, je bez pochyby, virbl prosím… Krizový manažer. Slovo, které si musel předseda hnutí ANO a kandidát na prezidenta připsat na svůj „bucket list.“ A z hlediska marketingu je to zcela pochopitelné. Prezident naší země je i vrchní velitel vojsk. Má přístup k utajovaným informacím a na to se teď, v současném období potenciální války v EU, hraje. „Bojíte se? Zvolte mne a bude po starostech. Zvládl jsem covid, zvládl jsem zastavit rozkrádání a zvládnu i toto.“

No jo, ale co když ne? Jediný, kdo by se za krizového manažera mohl prohlásit, je teoreticky generál Petr Pavel. Ten si však nepotřebuje poměřovat délku linek na kuřata a místo toho s rozvahou a mírným úsměvem visí na billboardu se sloganem: „Vraťme Česku řád a klid.“ Paní Nerudová po kauze rychlo-titulů na Mendelově univerzitě radši mlčí schovaná v koutě s tužbou, že se jí na to, nikdo nebude ptát.

Dotační prezident Vodňanské republiky

Zastavme se také na chvíli u favorita přední příčky, Andreje Babiše. Rád tvrdí, že po jeho zvolení zařídí vše od vysokých cen energií, covidu, drahých potravin, přes dostavbu Dukovan, energetickou soběstačnost až po uprchlickou krizi s hrozící válkou. Nepřijde Vám zvláštní, že dokáže věci, se kterými osm let ve vládě jako premiér nic nezmohl a teď ve funkci, která k tomuto řízení a vedení není určena, dokáže naplnit nesmyslné a populistické sliby? Ano, je to tak. To, co slibují někteří kandidáti, skutečně není možné a je to jen pohádka pro naivního voliče. Výsledky Andreje Babiše jsou vidět a budou ještě dlouho finančně cítit bez toho, aniž by to dál vylepšoval. Každá vláda má své problémy, ale Babiš to dotáhl na úplně jiný level. Většina lidí, kteří jsou trestně stíhaní, mají problémy se svými firmami, o kterých neví, zdali je vlastní, či ne, by se do voleb před pár lety nikdy nehlásili. Babiš morálku a cokoli připomínajícího strach v sobě potlačuje, bere negativní věci o sobě a přetváří je na ubíjeného a médii pronásledovaného chudáčka. Bylo by super, kdyby splnil jeden jediný slib, a to, že nikdy nepůjde do politiky. Jak řekl v show Jana Krause a na dalších místech.

Když přijde tvrdé na tvrdé, budeme rádi, když nás Andrej Babiš nechá odstavené jako svůj nepojízdný karavan a přesedne jinam. Třeba potom bude líp.

Generál…

Další osobou, která je připravena na případnou válku a řízení naší země s rozumem a klidem, je Petr Pavel. Ten má, jak sám řekl, zkušenost z oblasti armády, diplomacie a komunikace se zahraničními delegacemi, hlavami států a králi. Jemu v oblasti bezpečnosti lidé důvěřují nejvíce a jsou mu ochotni odpustit i vstup do KSČ, který dělal jen z důvodů studia na Univerzitě obrany v Brně a kariernímu růstu. Nicméně jsou i tací, kteří radši budou volit Babiše, protože ten nevstoupil do KSČ. To, že byl příslušníkem STB, neumí planety sluneční soustavy a je trestně stíhán, jim nevadí. Důvody některých zastánců toho či onoho kandidáta tak působí rozporuplně. A co na tom. Vždyť je to jen prezident, to je taková loutka demokracie za 3,6 mil. na rok. Co ovšem Petru Pavlovi u další skupiny voličů přitěžuje jsou vstup do KSČ, nařčení ze strany demagogů a „slepých ovcí“, která hovoří o tom, že rozpoutá válku a je placen z Ameriky.

Pavel Fischer, potřetí na scénu!

Na toto místo by se rád dostal i Pavel Fischer, který ovšem už dvě volební období nezajímá prakticky nikoho, kromě pár voličů z řad křesťanů a nespecifické skupiny prezentující se jako intelektuálové a renesanční lidé. Pan Fischer měl vždy tak trochu smůlu v tom, že nevyniká, není zajímavý a nepůsobí jako vůdčí osobnost. Sice působil jako vyslanec ve Francii a v současnosti působí v Senátu, tak tento osud „skoro-prezidenta“ ho stihl již dvakrát a asi se tak stane i potřetí. Příklad by si mohl vzít z pana Drahoše, který nevyhrál proti Miloši Zemanovi v roce 2018 a stáhl se do ústraní Senátu.

„Pavel Fischer - Kampaň suchá, kandidát vyschlý.“ 2023

Čaputová z Wishe

Ano, i takto se hovoří o další kandidátce na prezidentku, kterou je Danuše Nerudová. Ta zde nesmí chybět. Úspěch paní Nerudové byl založen na úspěchu slovenské prezidentky, Zuzany Čaputové, která se stala první ženskou hlavou státu od vzniku Československa (pomineme li rozdělení ČSR). Na svém začátku slavila obrovský úspěch. Byla to mladá krev a silná osobnost, která se postavila za Slovensko a rozhodla se mu vydobýt slávu. Není tak divu, že i paní Nerudová hraje na notu tzv. „české Čaputové.“ Ale upřímně na to nemá.

Rektorka Nerudová zklamala v hlavním ohledu. Nebyla schopna si uhlídat, co se děje na Mendelově univerzitě, kterou donedávna řídila. Chápu argument, že řízení univerzity je těžké, ale bohužel to neomlouvá. Chyba se stala za jejího vedení a odpovědnost nese rektor, který řídí univerzitu a odpovídá za její chod. Velkou podporu shledává od lidí na základě toho, že je žena či na základě atraktivity. Proto se líbí skupině některých feministek, lidem, co jenom chtějí na hradě ženu, těm, co nemají jiného kandidáta, který by se jim zamlouval a opět „Čaputo-chtíčům.“ A byť Nerudová tvrdí, že její marketing na nic takového necílí, tak ať se podívá na billboard a řekne do očí svých voličů, že na to nehraje. Nedávný prohřešek, který vyplaval na povrch, je i kauza služeb manžela kandidátky. Situace tak nevěstí nic dobrého, ale i přes to všechno si drží dobré predikce v průzkumech. O osudu Nerudové však nechme rozhodnout soud a voliče.

Vydrželi jste do konce

Tento výčet, je jen drobnou špičkou ledovce, nešvarů a potíží, našich kandidátů na prezidenta, které ovlivňují to, jak budeme v následujících dnech volit. Nenechme se proto ovládnout dezinformacemi kvazi-medií, ale ani mediální masáží, na které pracují stovky lidí za účelem dostat kandidáta, který jim platí, na místo prezidenta této země. Nepodceňujme ani kandidáty, kteří budou dělat cokoli, aby ututlali své kauzy, prohřešky z minulosti a získali náš hlas. Vše prověřujme a nenechme se ovlivnit lží. Přeji Vám všem dobrou volbu!

Pokud se Vám článek líbil, budu rád, když mne začnete sledovat na platformě Seznam Medium, ale i na twittru. Zde se dozvíte novinky, zákulisní informace a aktuality.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz