Hlavní obsah
Prezidentské volby

Prezidentské volby 2023 - Proč (ne)volit Babiše?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz / Stream.cz

Andrej Babiš - kandidát na prezidenta

Jaké mají voliči důvody (ne)volit Andreje Babiše a proč je děsí jeho kampaň? Je na na ní něco v nepořádku, nebo může kdokoli urážet kohokoli? To a mnohem více zde.

Článek

Ano, dnešní téma se skutečně bude věnovat panu Babišovi. Muži, který stvořil čapí hnízdo, vedl Českou republiku jako premiér a z ministerstva zdravotnictví udělal orloj. Pojďme se ale podívat na ústřední otázku: „Proč (ne)volit Babiše?“

Naštvaný Babiš + nenávist k Pavlovi = agresivní kampaň!

Bašta chtěl odvolat vládu. Diviš chtěl být aktivně vyhrazený proti válce a Nerudová je sexy. Babiš toto všechno úžasně kombinuje. Snaha (AB) obrátit voliče na svou stranu a zdiskreditovat generála Pavla je tak velká, že se nebojí ničeho a nic mu není svaté. Toto tvrzení křičí jeho billboardy, které šíří strach. Znovu se tak vracíme ke kampani, která minule vyhrála druhé kolo voleb (v roce 2018), Miloši Zemanovi. Slogany o míru a válce u někoho prostě fungují. Vydat ale něco takového je přinejmenším neetické. V tom nejhorším případě by se mohlo jednat o křivou pomluvu proti spolukandidátovi.

SMS o narukování + kulka v obálce = trollí farma a pudl Gigi v ohrožení

Pár dní po masivní billboardové kampani se objevila SMS zpráva, která byla psána jménem generála Pavla s informací o narukování na UKR frontu. Ano, jedná se o dezinformaci, kterou většina lidí vzala s úsměvem, ale pak jsou tu lidé, kteří jí bezmezně věří, přestože ji MVČR vyvrátilo. Policie ČR dokonce řekla, že se nikdo s touto SMS zprávou nedostavil na oddělení a nejspíš se tak jedná o photoshop. Musíme jen doufat, že Babiš mladší už nesedí v autě s Prototopovem směr Krym.

Velkou věcí, která nejen u policie a novinářů vyvolala pochyby, je magický náboj v obálce. Ten za nejasných okolností přišel poštou. Babiš se k ní prý dostal až asi po týdnu. Dřív mu ji ochranka udájně nepředala. Ale nebojte, hned jak se to dozvěděl, ji odnesl na policii, která vše vyšetřuje. A pak je tu zase ta polistopadová novinářská verbež, která mu nevěří a myslí si, že se jednalo o část jeho kampaně, se kterou Babiš přišel, aby na sebe upoutal pozornost. Já mám ale jinou teorii. Jak víme, že byla kulka určená pro Babišovu manželku - Moniku? Co když je pro posledního člena Babišovi rodiny, Red Toy pudla jménem Gigi? V současné době se mládě tohoto plemene prodává za 65 000 Kč. Je to pokus o vydírání? Chystá někdo únos Gigi? Je to osobní? Tolik otázek, žádná odpověď. Nevíme, ale rozhodně bych byl pro policejní ochranu. Nebohé zvíře. Kde jsou ochránci zvířat, když je člověk potřebuje…

Zabijačka + pivo = kontaktní kampaň

Kontaktní kampaň, kterou AB vedl, rozhodně nepůsobila klidně a řádně. Na Dominikánském náměstí v Brně se hlava politické strany ANO rozhodla udělat zabijačku, pokec s lidmi a čepovaní pivíčka. Nedopadlo to podle Babišova očekávání. Na rozdíl od Petra Pavla měl na náměstí maximálně stovky příznivců. Víc, co do počtu, tam bylo možná odpůrců. Tajná zbraň v podobě prejtu, piva, Moniky Babišové a jelítek nezabrala. Babiš se musel schovat za svoji ochranku a do mikrofonu křičet populistická prohlášení. Mezitím si fanoušci Andreje chodili pro zabijačkové pochoutky a pivo. Odpůrci s transparenty křičeli a údajně zabraňovali klidnému odpoledni.

Duel na ČT + neschopnost odpovídat na otázky = trapas větší než před dětmi ve škole

Co bylo nejhorší rozhodnutí marketingového oddělení hnutí ANO? Poslat Babiše do školy a pak, o čtrnáct dní později, do ČT. Vše na začátku působilo docela v pořádku. Andrej měl tendenci odpouštět, protože kázání arcibiskupa Graubnera, jehož jméno zkomolil, ho změnilo. Pak ale přichází na scénu agrese lež a neznalost, které měly fatální následky. Od popření článku 5 o kolektivní ochraně NATO přes status diplomata z Wishe až po demagogii s Pavlovým vítáním okupačních vojsk v roce 1968 se z toho všeho stala telenovela: Věřte nevěřte. Babiš tak dopadl hůř jak s dětmi na TV Prima v pořadu K tabuli!

Proč ho lidé volí?

Protože populistická prohlášení, radikalita a demagogie, které Andrej Babiš šíří, spolu s rafinovanou lží a strachem slaví úspěch. Cílovou skupinou nejsou lidi s PhD., ale méně vzdělaní, naivní a důvěřiví obyvatelé, kteří si myslí, že Babiš za ně bezmezně bojuje. Bohužel nejsou a možná nikdy nebudou schopni prokouknout to, kdo skutečně Andrej Babiš je.

Shrnutí

Riziko toho, že nás Babiš nechá odstavené jako nepojízdný karavan, je příliš vysoké. On má, na rozdíl od většiny obyvatel této země, jistoty v zahraničí a finanční prostředky na to, aby nás opustil jako potápějící se loď. Petr Pavel nemá možnost zatáhnout zemi do války. Vyhlášení války a rukování není pouze na prezidentovi, ale na mnoha dalších lidech, kteří tento návrh musí nejdříve podat. Od toho tu máme demokracii.

Finální rozhodnutí, koho budete volit, je konec konců na Vás. Nenechte se však obelstít řečí populismu a nenechte se ovládnout strachem z války, migrantů a puče. Pokud je nějaká zpráva neuvěřitelná a šokující, asi to nebude pravda. Ta bývá mnohdy nudná a nezajímavá. Uvažujte zdravým rozumem a ověřujte si informace. Přeji Vám šťastnou volbu!

Pokud se Vám článek líbil, budu rád, pokud mne budete sledovat na platformě Seznam Medium. Zároveň Vás poprosím o vyplnění předvolební ankety, dole pod článkem.

Anketa

Koho volíte v prezidentských volbách?
Petr Pavel
72,7 %
Andrej Babiš
27,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz