Hlavní obsah
Aktuální dění

Světový den Braillova písma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Hanáček

Podpis autora článku v Braillově písmu.

4. ledna 1809 se poblíž Paříže narodil Louis Braille, jehož jméno si celý svět spojuje s písmem pro nevidomé. Den jeho narození se dnes připomínán coby Světový den Braillova písma.

Článek

Pro Vás, kteří normálně vidíte, je používání písma a čtení běžnou záležitostí. V momentě, kdy na text nevidíte nebo jej vidíte nejasně, vzniká problém. A ten se rozhodl řešit právě Louis Braille. Ten v dětství přišel o zrak, a aby nezůstal distancován od čtení a vzdělávání, tak v patnácti letech vymyslel vlastní písmo. To vycházelo z francouzského vojenského systému pro čtení za tmy. Tento malý počin dal možnost číst a psát milionům nevidomých po celém světě, včetně mé maličkosti.

Text je utvářen do mřížky, (2×3 body) ve které je možné psát 63 znaků, pomineme-li mezeru mezi slovy. Pro zápis Braillova bodového písma na papír se v současnosti využívá jak speciální tiskárna, tak Pichtův psací stroj, který je upravenou obdobou klasického psacího stroje.

Nevidomí a počítač?

Ano i nevidomí používají počítač. Ten je osazen softwarem, který čte nevidomému uživateli text, s nímž aktuálně pracuje. Bez zraku tak můžete obsloužit např.: sociální sítě, Word, prohlížeč Seznam.cz, e-mail či napsat článek jako já. Bohužel není možné číst úplně všechny weby či ovládat všechny aplikace, protože zkrátka ne vše umožňuje podporu daného softwaru. Stále tak existují stránky a aplikace, kde bez zraku nepochodíte.

Na pracovní ploše s počítačem se může nacházet speciální periférie tzv. braillský řádek, na kterém uživatel může číst aktuálně zobrazený text, právě v braillském zápisu. Kvůli pořizovací ceně, která činní něco mezi 80 000 - 200 000 Kč, ho nevlastní všichni nevidomí. Pokud by Vás však zajímalo víc ze světa nevidomých a chtěli byste více podobných článků, napište to dole v komentářích. Pokud Vás zajímají postřehy ze života nevidomých doporučuji blog od Lindy Albrechtové (Blindička), která Vám ve svých úryvcích ze života popíše své zážitky, ale i problémy, se kterými se jako nevidomá musí potýkat.

Pokud se Vám článek líbil, budu rád, když mne začnete sledovat na platformě Seznam Medium, ale i na twitteru. Zde se dozvíte novinky, zákulisní informace a aktuality.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz