Hlavní obsah
Názory a úvahy

Glosa: Návrh neprošel, vyhráli jsme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Spolehlivým způsobem pro udržení maximálního množství voličů je být co nejvíce neutrální, pokud je to jenom trochu možné. Podle této filozofie se řídí velká část českých politiků, v jejich čele ale nestojí nikdo jiný než král kompromisu Andrej Babiš.

Článek

Neutrální je Babiš i u tak citlivých témat, jako je manželství pro všechny. Právě v tomto případě je přitom zachování neutrálního postoje téměř nadlidským výkonem.

Poslaneckou sněmovnou návrh na úplné zrovnoprávnění stejnopohlavních párů neprošel. Pro tuto verzi zákona, která měla mimo jiné umožnit stejnopohlavním párům vstupovat do manželství a v důsledku i adoptovat děti, hlasovalo pouze šedesát šest poslanců.

V hnutí ANO se při hlasování o této verzi zákona zdržela drtivá většina poslanců včetně předsedy strany Andreje Babiše, více jich také bylo proti než pro. Jaká byla Babišova reakce? „Tak se to povedlo! Narovnali jsme práva pro páry stejného pohlaví,“ pochlubil se bývalý premiér na sociální síti X.

Narovnáno ale ve skutečnosti nebylo vůbec nic. Stejnopohlavní páry jsou zákonem stále jasně vyčleněny jako občané druhé kategorie a ke skutečnému narovnání ještě zbývá pořádný kus cesty. Babiš to ovšem hraje na obě strany. Ohání se svým údajným vítězstvím na sociálních sítích, zdržení při hlasování ve sněmovně mu ovšem zároveň dovoluje v tu správnou chvíli před tou vhodnou skupinou voličů svůj názor poupravit. Takto vypadá neutralita v české politické praxi.

Není to ani poprvé, ani naposled, kdy Babiš místo pevného postoje zaujal pozici na hraně. Jen odtud se přece dá stát každou nohou v jiném táboře. Na jednu velice podstatnou věc by ale neměl zapomínat. Kvůli nekonečné snaze o falešnou neutralitu a kompromis trpí skuteční lidé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám