Hlavní obsah
Hry

PlayStation Portal o rok později: Prodeje konzole do ruky překvapují i její tvůrce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Islam90 / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Je to už téměř rok, co firma Sony odhalila PlayStation Portal, dříve známý pod tajemným názvem Project Q, a už od začátku většina lidí tento výmysl považovala za propadák. Jak se ale ukázalo, opak byl zcela překvapivě pravdou.

Článek

Zdálo se to nemožné, ale nakonec je to přece jen tak. PlayStation Portal vyšel… a nebyl to ani zdaleka takový průšvih, jak všichni (včetně mě) očekávali. Navzdory všem nevýhodám a záporným stránkám PS Portalu, o kterých si můžete přečíst ve starším článku níže, se tato rádoby handheldová konzole stále prodává, a co víc, prodává se více než dobře.

PS Portal se prodává dokonce tak dobře, že to nečekal ani Hiromi Wakai, viceprezident managementu produktů v Sony. Ten v interview pro GameFile řekl, že i když nemá žádná přesná čísla, která by mohl sdílet, poptávka stále překračuje očekávání. A to se zdá skutečně neuvěřitelné. Před vydáním tohoto doplňku k PS5 byla veškerá zpětná vazba převážně negativní a samotná existence tohoto výrobku považovaná za zkrátka a dobře zbytečnou. Co se tedy změnilo?

Upřímně, dost možná se nezměnilo vůbec nic. Spíše se jen ukázalo, že cílové publikum PS Portalu bylo zkrátka úplně jiné, než jaké se dalo očekávat, a to se projevilo i na prvotních reakcích. Hráči totiž doufali v nové PSP nebo PS Vitu, která by mohla konkurovat na trhu konzolových handheldů dlouhodobě dominantnímu Nintendu Switch, dostali ale něco, co vůbec nebylo míněno pro ně.

PlayStation Portal mířil spíše na příležitostné hráče, kteří příruční oddělenou obrazovku využijí třeba v případech, kdy nechtějí zabírat televizi svým drahým polovičkám nebo dětem. Anebo na ty, kterým se nechce kvůli hraní vylézat z postele. Zkrátka a dobře ale nový produkt zaujal především ty, kteří se k podobným záležitostem na internetu pravděpodobně vůbec nevyjadřují. Mezitím, co si malá část hráčů na internetu stěžovala, cílové publikum novinku v obchodech vykoupilo.

Něco podobného podle Wakaie očekávali i v Sony.

PlayStation Portal byl od počátku zamýšlen jako produkt vhodný pro lidi se specifickými potřebami a pro ty, kteří chtějí hrát specifickým způsobem, takže reakce po oznámení byly zcela v souladu s našimi očekáváními.
Hiromi Wakai

A něco se Sony přece jen musí uznat. I po delší době stále nabízí nové aktualizace, které PlayStation Portal posunují o něco blíže k použitelnému kusu hardwaru. Je to jen něco přes týden, co na svém blogu firma oznámila několik novinek pro PS Portal, z níž tou hlavní je zcela nepochybně možnost přihlásit se na veřejné Wi-Fi sítě. Dá se očekávat, že hraní na veřejné wifině bude kdovíjak plynulé? Ne, to asi ne. Ale i tak jde o krok správným směrem, který dále rozšiřuje možnosti jinak dost omezeného přístroje.

Celkově tedy PlayStation Portal předčil očekávání všech. Jak veřejnosti, tak jeho výrobců. I tak by vznik nové plnohodnotné konzole do ruky od Sony ale byl vítanou novinkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz