Hlavní obsah
Hry

Project Q bude pro Playstation krokem vedle. Takhle si nový projekt od Sony asi nikdo nepředstavoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sergey Galyonkin / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Playstation nedávno představil svou novou handheld konzoli, což může po legendárním PSP i pozdější Vitě znít jako dobrá zpráva. Další úspěch pro Sony se ale zřejmě konat nebude. Project Q totiž podle dostupných informací nebude stát za nic.

Článek

Dokážu si naprosto živě představit, jak vypadala schůzka v centrále Sony, na které se nový projekt probíral. Některý z iniciativnějších zaměstnanců se zeptal, jakým způsobem má Playstation v plánu konkurovat masivně populárnímu Nintendu Switch, zbytek přítomných odpověděl, že nijak, a protože všichni měli kocovinu a chtěli se co nejrychleji dostat domů, během pěti minut splácali dohromady tu šílenost, kterou teď nazývají Project Q.

A teď vážně. Velkým fanouškem Playstationu jsem už dlouhá léta, a především proto jsem se na jejich novém projektu snažil dlouhou dobu najít alespoň jedinou věc, která by se dala pochválit. Nic jsem ale nenašel. Project Q už na první pohled působí nedotaženě, téměř nepoužitelně a provází ho několik velice zvláštních designových rozhodnutí, která jsou pro mě naprosto nepochopitelná. Říct, že je špatně úplně všechno, je ale pro člověka až příliš snadná zkratka, které bych se chtěl v tomto případě vyhnout. Pojďme si to tedy rozebrat postupně, a to na základě informací z oficiální tiskové zprávy společnosti Sony.

Přenosná konzole, která nemá žádné hry

První velký problém s Project Q spočívá ve způsobu, jakým má přehrávat hry. Na rozdíl od jakékoliv jiné konzole totiž tato novinka sama o sobě nedokáže přehrávat žádné hry, ani je není možné do ní uložit. Celý systém má fungovat skrz Remote Play, tedy funkci, kterou Playstation už poměrně dlouho nabízí pro veškerá mobilní zařízení. To ovšem v praxi znamená, že celou převratnou novinku dokáže bez problémů a plnohodnotně nahradit jakýkoliv tablet se staženou aplikací Remote Play a ovladač připojený přes Bluetooth. Otázkou tak je, proč bych si kupoval Project Q, když stejného výsledku dosáhnu s ovladačem a starým tabletem, který se mi válí doma?

A co že to vlastně ten Remote Play znamená v praxi? To je poměrně jednoduché. Místo toho, aby samotný Project Q přehrával hry, stahoval je a tak podobně, bude vše probíhat na vašem PS5, který máte doma, a na handheld se bude pouze streamovat obraz. K tomu, aby Project Q fungoval, je tak potřeba vlastnit PS5, který musíte nechat před odchodem z domu v režimu odpočinku, jinak ho na dálku nezapnete, a jakmile si budete chtít zahrát, přes Remote Play se k Playstationu připojíte a ten vám hry přehraje. Samotný Project Q je tak vlastně úplně k ničemu. Je to jen obrazovka, přes kterou uvidíte to, co se odehrává na konzoli u vás doma. Naprosto stejného výsledku bych docílil, kdybych si do batohu sbalil ovladač a připojil se třeba přes telefon, a vypadal bych u toho zhruba stejně divně, jako při používání Project Q. Ten totiž, ruku na srdce, vypadá vážně otřesně. O tom ale až později.

Přenosná konzole, která potřebuje WiFi

Nejpřitažlivější vlastností handheld konzolí bylo odjakživa to, že se dají používat kdekoliv a kdykoliv. Při dlouhých cestách vlakem nebo autem, o přestávkách ve škole, v práci nebo třeba při čekání u doktora. Takových věcí bude ovšem Project Q schopný jen stěží. Kvůli tomu, že se spoléhá na Remote Play, bude totiž k fungování vyžadovat neustálé stabilní připojení k internetu. Nevím jak vy, ale to málem nemám ani u sebe doma, natož kdekoliv jinde. Každému, kdo bude mít odvahu na to zkoušet si zahrát přes veřejnou WiFi v tramvaji nebo fast foodu, upřímně tleskám.

Také je určitě důležité zmínit, že Remote Play má i v současné době určité mouchy, které Project Q pravděpodobně jen tak neopraví. Tím nejzásadnějším ze všech problémů je ale nesnesitelně dlouhá odezva mezi stisknutím tlačítka na ovladači a provedením příslušné akce na obrazovce. I když jste ve stejné místnosti, jako váš Playstation, Remote Play si většinou dá načas alespoň půl vteřiny, než vám laskavě vyhoví s vaším požadavkem. Tou dobou už jste ale buďto mrtví, s autem jste to napálili do zdi a nebo padáte rovnou do propasti. S větší vzdáleností a nižší kvalitou připojení to určitě bude jenom horší.

Už vůbec si nechci představovat, jak by to vypadalo, kdybych se přes Project Q připojil ke svému Playstationu a na něm se náhodou rozhodl některou hru streamovat přes PS Plus, popřípadě hrát cokoliv online. Kombinovaný lag z dvou různých WiFi sítí zároveň mi nezní jako nový technologický pokrok, ale spíše moderní způsob mučení.

Přenosná konzole, která nemá žádnou výdrž

Když už nic jiného, tak by měl Project Q alespoň vydržet mnohem déle než konkurence, že? To by přece mohl být dobrý důvod, proč používat zrovna tuhle novinku místo ovladače a vlastního telefonu. Zatím to ale bohužel ani v téhle oblasti nevypadá kdovíjak slibně. Podle zatím neověřených uniklých informací by totiž Project Q měl mít výdrž baterie jen něco mezi třemi až čtyřmi hodinami. To je méně, než mají všechny modely Switche, a dokonce méně, než mělo kdysi PSP! Ani tady tedy fanfáry bohužel nejsou na místě.

Přenosná konzole, za kterou by se na veřejnosti každý styděl

Je potřeba zmínit i to, co muselo napadnout každého, když poprvé zavadil pohledem o Project Q. Vypadá naprosto otřesně. Ano, vzhled je samozřejmě silně subjektivní věc, ale DualSense rozříznutý vejpůl a bez jakýchkoliv úprav přilepený na masivní obrazovku se snad nemůže líbit nikomu. Mimochodem, velice masivní bude podle všeho celý přístroj. Jen samotná obrazovka má mít úhlopříčku dvacet centimetrů a když k tomu připočteme ještě velikost DualSense, dostáváme se na takové rozměry, že už se to snad ani nedá nazývat konzolí do ruky. Pro srovnání, dle mého názoru velikostně ideální PSP mělo úhlopříčku obrazovky poloviční. I ten největší model konzole Nintendo Switch je pak stále alespoň o několik centimetrů menší.

Přenosná konzole, která stojí téměř jako běžná konzole

No dobře, Project Q sice nemá stát stejně jako nový PS5, ale i tak je jeho předpokládaná cena naprosto šílená a představuje poslední hřebíček do rakve tohoto nešťastného vynálezu. Přesnou cenu nového handheldu firma Sony zatím sice nepotvrdila, spekuluje se ale o tom, že v USA se na cenovce objeví částka někde mezi 200 a 300 dolary. To je v přepočtu něco mezi 4300 a 6500 korunami, my ovšem musíme počítat ještě s nějakou tou přirážkou, která je u nás často nezanedbatelná. Vždyť jenom PS5 stojí v USA 500 dolarů, v přepočtu tedy necelých 11 tisíc, u nás se ale mimo slevy prodává za 13 400. Realističtěji se tak v případě Project Q pravděpodobně pohybujeme někde mezi 5 až 7 tisíci. A koupě téhle hříčky přírody se za tolik peněz zcela určitě nevyplatí.

Člověk by si řekl, že myslitelé v Sony si museli uvědomovat všechny výše zmíněné problémy a mohli tak přizpůsobit cenu odpovídajícím způsobem. Teoreticky na to ještě pořád mají čas, než Project Q uvedou na trh. Podle Toma Hendersona, v herní oblasti známého a důvěryhodného novináře, by k tomu mělo dojít v letošním listopadu, Sony ale datum vydání zatím blíže neupřesnilo a zůstalo pouze u tajemného slova „letos“. Obávám se ovšem, že k nějakému významnému snížení ceny nedojde. V tom případě si ale nedokážu představit, že se na tento zoufalý pokus o nový pokrok v oblasti cloud gamingu někdo vrhne.

Pár slov na závěr

Skrz Project Q se Playstation snaží proniknout na trh s konzolemi do ruky, kterému od roku 2017 vládne železnou rukou Nintendo Switch. Snaží se to ovšem udělat tím vůbec nejhorším možným způsobem, a to skrze pochybné zařízení, které už teď sklízí obecný výsměch. Zkrátka už mi docházejí způsoby, jak říct, že Project Q má všechny předpoklady pro to být kolosálním průšvihem.

Říkám to sice s těžkým srdcem, ale kupte si, proboha, raději Nintendo Switch a nebo si přečtěte nějakou hezkou knížku. Project Q si váš čas a peníze nezaslouží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz