Hlavní obsah
Internet a technologie

Pět nových nástrojů umělé inteligence, které vám vytvoří vlastní píseň, animaci nebo třeba tetování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Hladík / Microsoft Copilot

Poslední dobou se zdá, že nové nástroje využívající AI neboli umělou inteligenci, vznikají v podstatě každý den a je jich už tolik, že se v nich člověk dokáže jen těžko vyznat. Některé z nich si ale přece jen zaslouží větší pozornost, než jiné.

Článek

Nově vznikající modely umělé inteligence dokáží produkovat stále více a více druhů obsahu, většina z nich se ovšem soustředí na zefektivnění lidské tvorby, vytváření určitých druhů textů anebo naopak na jejich analýzu. Pětice nástrojů níže se z tohoto trendu vymyká. Spíše než na praktické užití se hodí především na čerpání inspirace a pro zábavu a ukazují, jak rychle se AI dokáže vyvíjet.

Suno

V žebříčku zajímavosti se na prvním místě jednoznačně umisťuje Suno AI, umělá inteligence, která dokáže jen na základě textového zadání vytvořit kompletní hudební skladbu úplně od nuly. Stačí jí zadat požadovaný text písně, popřípadě jen navrhnout téma a nechat AI vygenerovat text vlastní, upřesnit žánr a během pár vteřin je nová píseň na světě.

A i když se to může zdát překvapivé, takto vygenerované songy nejsou vůbec špatné. Někdo by je možná označil za tuctové a obyčejné, což by sice bylo přesné, na druhou stranu se v rádiích a hitparádách přesně takové písně objevují až nepříjemně často, spíše tak jde jen o důkaz, že umělá inteligence funguje tak, jak má.

Mimo jiné Suno dokonce dokáže generovat i písně zpívané v českém jazyce, a i když občas pokulhává u výslovnosti některých slov, výsledky má většinou i v naší mateřštině velice slušné.

Kromě vytváření zcela originální hudby dokáže Suno také prodlužovat již vytvořené písně, které mu nakrmíte. Jen pozor na obsah, ke kterému nemáte autorská práva. Pokud AI upravenou nebo prodlouženou píseň budete dále šířit, kouká z toho žaloba.

Jars.ai

Z kategorie těch šílenějších AI výtvorů pochází stránka Jars AI, kde si můžete přehrávat epizody různých seriálů kompletně vytvořených pouze umělou inteligencí. U jednotlivých seriálů zároveň můžete sami přidávat vlastní náměty na epizody (i když zatím pouze v angličtině), které umělá inteligence následně vytvoří a přidá k ostatním.

Nalijme si teď čistého vína. Jsou vzniklé seriály realisticky sledovatelné nebo dokonce kvalitní? Ne, to ani omylem. Většinou jde o poměrně nesrozumitelné a matoucí sledy scén, které člověk dokáže jen velice těžko pochopit. Je ale velice zajímavé sledovat, jak si s jednotlivými zadáními umělá inteligence poradila, AI navíc dokáže být dost vtipná, i když nezamýšleně. Jde tak především o jedinečný náhled do možné budoucnosti kreativní produkce.

Blackink.ai

Pro nadšence do tetování může zajímavý nástroj představovat Blackink AI. Tato umělá inteligence dokáže vytvářet návrhy na tetování ve velkém množství různých populárních stylů, a i když skutečného tatéra určitě nahradit nedokáže, podle několika zkoušek jde o velice efektivní nástroj přinejmenším při hledání prvotní inspirace pro nová tetování.

Takto si například Blackink poradil s návrhem tetování s růžemi:

Foto: Jan Hladík / Blackink AI

A takto s lebkou:

Foto: Jan Hladík / Blackink AI

Hotshot

Od vytváření obrázků vedl ke generování krátkých animací jen malý krůček, k tomuto účelu se mi nejvíce osvědčil nástroj Hotshot AI, který dokáže na základě textového zadání vyrobit několik vteřin dlouhou animaci. Zvládá dokonce i lidi, i když tedy nesmí být příliš v pohybu a raději by v animaci neměly figurovat ruce, protože s těmi má AI stále ještě problémy.

FactBot

S texty vygenerovanými umělou inteligencí většinou spočívá největší problém v tom, že se mohou často mýlit. I když FactBot od webové stránky Snopes v tomto ohledu není výjimkou, vzhledem k tomu, že se ve faktech orientuje pouze na základě speciálně vybraných článků, a především je schopen přiznat, když něco neví anebo si není jistý, jde o skvělý nástroj pro rychlé ověřování faktů a informací. Tato umělá inteligence vám tak dokáže na základě skutečných důkazů popsat například to, jestli existuje Yeti, globální oteplování nebo třeba jestli je země plochá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz