Hlavní obsah

Jatka na počkání, masakr do tří dnů. 10× nejslavnější palná zbraň

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Kulomet systému Gatling mohl směle změnit průběh bitvy u Little Big Hornu.

Palné zbraně navždy změnily způsob válčení. Zabít protivníka na dálku a bez tětivy znamenalo výhodu, jaká neměla obdoby. ,,Bůh stvořil muže silné a slabé, já vyrovnal jejich šance." (Samuel Colt)

Článek

Věděli jste, že světově ustálené označení pistole má původ v českém názvu píšťala? První píšťaly používali již husité a jednalo se o jedny z prvních palných zbraní vůbec. V té éře se ale velké oblibě těšily také ručnice.

Pokud pomineme vývoj artilerie, tak evoluce ručních zbraní byla vskutku pozoruhodná. Od křesadlových pušek a pistolí k systému perkusního zámku, který již nevyžadoval vsazený pazourek. Právě tyto kameny často nacházíme společně s kulkami do mušket na místech, kde se odehrála nějaká bitva.

Od 30´let 19. století se pak hojně rozšířila perkusní zbraň na více nábojů. Samuel Colt udělal se svým vynálezem doslova díru do světa. Jeho slavné modely jako Navy, Army nebo pozdější Peacemaker jsou neodmyslitelnou součástí Západu.

10. Colt Peacemaker

Do výroby vešel v roce 1873 a okamžitě se osvědčil. Ačkoli jeho systém fungoval na bázi single action (po každém výstřelu jste museli znovu natáhnout kohoutek) stejně jako jeho předchůdce Navy, v zásadní věci se odlišoval. Střílel klasické náboje, nikoli olověné kule pěchované společně s prachem formou perkusního nabíjení. Zásobník (bubínek s aretační pružinou) měl kapacitu šest střel.

9. Lefaucheux

Revolvery lefoš dostaly své jméno po autorovi patentu a před rokem 1890 se v Evropě staly velice rozšířené. Jejich náboje měly osobité zapalování na boční nožičce, ale samotný revolver fungoval jako jeho zaoceánský bratříček. Nejčastější ráže byly 7, 9, nebo 12 milimetrů.

8. Bull Dog

U revolverů ještě zůstaneme, neboť British Bull Dog byl velkou konkurencí amerického Derringeru a při své velikosti se dal spolehlivě schovat do kapsy či na kotník jako záložní zbraň. Později si tento typ osvojili také Belgičané, kteří jej vyráběli v různých variantách. Ať již belgický nebo britský, co do ráže byla nejčastější 320, neboli 7,65mm. Vzácnější pak byly .38, čili ráže 9 mm. Všechny typy buldoků měly také systém double action, takže mohly střílet až šest nábojů bez opětovného natažení.

7. Winchester

Slavná puška z roku 1873 (tento model nejvíce prorazil) znamenala skutečnou revoluci. Zbraň byla nadmíru spolehlivá, nepotřebovala perkusní nabíjení, nošení prachovnice a především - patřila mezi takzvané ,,opakovačky", což jsme mohli obdivovat v příbězích o Vinnetouovi, kde ji v celé kráse předváděl kupříkladu Old Surehand.

6. Kulomet Gatling

Smrtonosná zbraň patentovaná v roce 1862 měla potenciál měnit výsledky válek. Rotující svazek hlavní dokázal pálit opakující se salvy do pěšáků i kavalerie, a přitom k jeho obsluze teoreticky stačil jediný voják (v praxi spíše dva). Jediný voják dokázal zabít celý prapor. Říká se, že kdyby měl generál Custer u Little Big Hornu jediný takový kulomet, dokázal by odrazit útok celého indiánského kmene. Naštěstí tuto zbraň k dispozici neměl. Náboje byly odpalovány pomocí kliky, která spouštěla rotaci.

5. Samopal Thompson

Zbraň vyvinutá generálem Thompsonem měla jen jednoho protivníka, který byl schopen ji částečně zastínit, a to sovětský AK-47. Thompson je však legendární už jen tím, jak dlouho tu s námi je a jak nestárne. První kusy sjely z výrobní linky již na počátku 20´let 20. století, ale největší rozmach tenhle samopal zažil až během 2. světové války, kde jej používaly americké jednotky. Stejně tak dobře sloužil i ve Vietnamu a svůj půvab neztratil až do 90´let. Zásobník obsahoval pistolové náboje ráže .45.

4. AK-47

Útočná automatická puška Michaila Kalašnikova je takovou stálicí, že by bez ní nefungovala snad polovina vojenských počítačových her. Ale berme to seriózně. Tato puška (nikoli samopal, jak mnozí nesprávně říkají) si svou všestranností právem vydobyla místo mezi legendami. Začala se vyrábět po válce, koncem 40´let a je vpravdě fantastické, že se ve výzbroji udržela až do dnešních dnů. S ráží 7,62 dokáže tento zabiják usmrtit až na 2800 metrů, což je velice slušné i na současné poměry.

3.  Walther PPK

Tato poloautomatická pistole, vyráběná nejčastěji v ráži 7,65, se proslavila hned několika kuriózními spojeními. Tak například se říká, že jde o zbraň, kterou se zastřelil samotný Adolf Hitler. Což může být trošku úsměvné v kontextu s faktem, že tato stylová pistole provází ve všech filmech slavného agenta 007 Jamese Bonda. Může se zdát nepatřičné, že se Bond ohání starožitností, jenže na tomto kousku a jeho nadčasovém provedení to vskutku nepoznáte.

2. P90

No ovšem, slavná automatika Jacka O´Neilla z Hvězdné brány. S kadencí 900 ran za minutu se střílejí Gou´ldi jedna radost. Ačkoli ve filmu šlo o vysoce účinnou zbraň, ve skutečnosti se hodí spíše k ozbrojeným zásahům na krátkou vzdálenost, jelikož účinný dostřel má pouze 200 metrů. S puškami jako AK-47 se tak vůbec nemůže měřit.

1. ČZ 75

V Česku to stylově zakončíme. Česká zbrojovka si získala ve světě velké renomé a pistole ČZ patří k nejlepším z nejlepších. ,,Sedmdesátpětka" je pak naprostou klasikou používanou jak Armádou ČR, tak PČR. V základním provedení používá nábojů 9mm Luger a maximální dostřel činí až dva kilometry (účinný do dvou set metrů). A nezapomeňte, pistole je historicky český název.

Zdroje:

Encyklopedie zbraní - Miller, David, 2007

Palné zbraně - antologie, 2015

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz