Hlavní obsah
Internet a technologie

Meta opět toleruje podvodný obsah. Na co si dávat pozor?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Sociální sítě jsou nepřehledná džungle, kterou správci odmítají vyčistit.

Ačkoli se provozovatelé sociálních sítí holedbají kvalitnějším odhalováním nepravdivých informací, skutečnost je bohužel více než tristní.

Článek

Pokud máte pocit, že obsah porušuje zásady komunity, nahlaste jej. Když však očividně podvržený příspěvek nahlásíte, virtuální policie společnosti Meta oznámí, že jí je líto, že vás obsah znepokojuje, nicméně jeho autor se žádného porušení zásad nedopustil.

A o co jde? V poslední době jste si mohli povšimnout nové ikonky, která se vám nabízí během každého sdílení nového statusu. Je to takzvaný „štítek AI“, který byste měli zapnout, máte-li v úmyslu postovat uměle vygenerovaný obsah. Spousta autorů, zejména správci pochybných stránek, však na tuto novou funkci neberou žádný ohled. Naopak.

Možná jste to taky zaregistrovali. Jako návrh na vás vyskočí příspěvek z cizojazyčné stránky, kde se píše něco jako: ,,Náš táta pro nás vyřezal tuto dechberoucí sochu." Pod takovým textem ovšem naleznete vygenerovaný obrázek muže, jak stojí vedle hodně nepovedené vygenerované sochy psa, tygra nebo čehokoli jiného, a to mnohdy vyřezaného přímo do kmene stromu, který je užší než samotné dílo. A abychom nezapomněli, ,,autor" skulptury má na ruce šest prstů.

Tyto podvodné stránky dále využívají davovou metodu, to znamená, že falešné profily poskytnou první lajky a komentáře typu: awesome, wonderfull, great job, a tím se zvýší dosah příspěvku k důvěřivým uživatelům, jež neváhají „dílo“ rovněž pochválit. Koneckonců, tyto stránky o to v příspěvku samy žádají. Díky klamavým informacím a neschopnosti uživatelů rozpoznat falešný obsah, si tak zvedají popularitu a mohou těžit další benefity.

Když tento jasný podvod nahlásíte, Meta dá ruce pryč. Jako vždy. Ačkoli sama vyžaduje používání ,,štítku AI", který zavedla. Odhalování podvodů je tedy opět na nás. Jestli je něco příliš dokonalé a nemá zcela ostré kontury, jde téměř jistě o podvrh. Ačkoli generátory obrázků se stále zlepšují, pořád jejich výsledkům něco chybí. Jakýsi šmrnc reality.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz