Hlavní obsah
Aktuální dění

Volby slovenského prezidenta: rozpolcení či sjednocení na dosah ruky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Slováci si již brzy zvolí nového prezidenta.

Volby jako projev demokracie. Volby jako nástroj moci. Volby jako takové. Vítězem se může stát jen jeden. A výsledek se očekává těsný.

Článek

Peter Pellegrini a Ivan Korčok - dvě misky vah, přičemž Slovensko se může přiklonit jen k jedné z nich. Právě Pellegrini je jasným papírovým favoritem, ovšem to bylo i Šimečkovo Progresívne Slovensko v parlamentních volbách. Z praxe tedy víme, že průzkumy je nutno brát se značnou rezervou.

Oba kandidáti už stihli vytasit i svůj arzenál zbraní. A jejich kampaň dosvědčuje, že vskutku nejde o džentlmenský souboj v rukavičkách. Zatímco Peter Pellegrini neustále omílá, že Ivan Korčok Slováky zatáhne do války (stejnou taktiku zvolil v českých volbách Andrej Babiš a vymstila se mu), Ivan Korčok neváhá v každé druhé větě opakovat jméno svého protivníka, a slova chvály to samozřejmě nejsou.

Speciální sférou kampaně jsou pak influenceři, kteří sdílejí videa, mnohdy hraničící s manipulativním nevkusem, jako například stránka Mladí proti fašizmu, kde najdeme kompromitující shot na Petera Pellegriniho. Což by nebylo tak úsměvné, kdyby ta samá stránka nenabízela odvoz vlakem z Česka na Slovensko, aby každý Slovák žijící na území ČR mohl ,,svobodně“ volit.

Na Petera Pellegriniho se však nejvíce snáší černý stín Roberta Fica. Často se hovoří o tom, že nový prezident by neměl být podržtaškou stávajícího premiéra. A zde nastává hlavní problém. Pokud zvítězí Ivan Korčok, Slovensko bude rozpolcené. Prezident stane proti vlastní vládě. Výhrou Petera Pellegriniho by naopak došlo ke kompletní shodě ve vedení země. Ptejme se však, zda o takovou shodu slovenští občané stojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz