Hlavní obsah
Finance

Ceny potravin: Snižování DPH je jen hra, zlevňování v řetězcích spíš k smíchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: stevepb / Pixabay

Potraviny jsou u nás drahé, ale mohly by být i mnohem dražší. Je to jen otázka času. Není to rozhodně poprvé, kdy se ceny řeší a budou se řešit i v budoucnu. S tím nic nezmůže ani kosmetická úprava DPH, ani ministerská aplikace …

Článek

Ministerstvo zemědělství dlouhodobě kritizuje ceny potravin. A co s tím chce dělat? Zavést aplikaci, která bude ceny hlídat. Žádná podpora malým výrobcům ani výhody pro lokální producenty, aby mohli konkurovat agrobaronům a velkovýrobců, natož pak opravdu účinné snížení DPH na potraviny. Zachránit před vysokými cenami potravin nás má mobilní aplikace. Srovnávací aplikace je možná jen začátek. Možná se dočkáme ještě jiných spásných nápadů. Obávám se však, že další snížení DPH to nebude. Můžeme tak parafrázovat slova klasika, „takovou drahotu nemáme ani u nás v Bavořích“.

Foto: RichardsDrawings / Pixabay

Šaškárna s DPH

Vláda si pro zákazníky přeje nižší ceny potravin, a tak vymýšlí aplikaci. Ale DPH na potraviny snížila o pouhá 3% na 12%, což je vzhledem k rostoucím nákladům úprava vskutku kosmetická. To je dobře vidět v řetězcích, kde ceny doznaly komických a spíš demonstrativních změn. Běžně se teď můžeme setkávat s cenami jako 58,34,- Kč , 29,12,- Kč nebo 32,04,- Kč. Avizovaná sleva se často odehrává v jednotkách haléřů. Ano, řetězce si na zlevnění vlastně jen hrají a u řady výrobků cena stejně vzrostla. Můžeme jim to ale vyčítat? Ostatní náklady rostou a snížení DPH o 3% není nic, čemu bychom mohli tleskat.

Česká daň z přidané hodnoty na potraviny tak i nadále zůstává mezi nejvyššími v Evropě. Pro pořádek; Německo má pro většinu potravin sazbu 7%, Slovensko i Rakousko jsou na 10%, Francie má 5,5%, Itálie se těší až ze 4% a ve Španělsku je na některé potraviny sazba nulová.

Foto: Jan Hrdina

Aktuální cena polotučného mléka v jednom z řetězců.

Základní potraviny? A můžeme je vidět?

Aplikace má prý pomoci s orientací v cenách potravin. Aha … Myslím, že kdejaký důchodce to dokáže lépe. Zároveň v současnosti existuje řada srovnávacích webů i aplikací, které vás pošlou pro levnější máslo nebo pivko do toho správného obchodu. Jak si to ministerstvo představuje? Obchodníci by zřejmě měli pravidelně informovat ministerstvo o cenách ve svých obchodech. Přesně to obchodníci potřebují, už teď jsou zavaleni tolika administrativními úkony a požadavky státu, že další hlášení jistě „uvítají“.

Sledování se má týkat pouze základních potravin. A které to vlastně jsou? Na tom se nedokázaly shodnout vlády za posledních 15 let. Už za vlády Nečasovy se řešily ceny potravin a emotivně se diskutovalo o snížení DPH právě na ty základní. Jenomže zástupci lidu se neshodli, které to jsou, a tak to raději přestali řešit. To samé se pak opakovalo ve vládách ANO. I ANO mělo na stole řadu návrhů na snížení DPH u potravin, ale proč by to Burešovi věrní dělali. A tak jediné, čemu se dostalo pozornosti, bylo snížení DPH na čepované pivo. Hurá! Zlevnila nám alespoň nějaká základní potravina …

Když klient s obchodníkem nevyjednává o ceně, je čas zdražit.
Petr Pacher

Snížená kvalita a zdražování

Jaký by mohla mít plánovaná aplikace dopad? Obávám se, že ono proklamované snížení cen to nebude. A pokud ano a dojde ke zlevnění „základních potravin“, pak můžeme očekávat, že jiné „nezákladní“ potraviny naopak zdraží, aby si vynucené zlevnění řetězce vykompenzovaly. Vliv na zákazníkovu peněženku tak bude v lepším případě nulový. A protože je to hlavně o cenách, je rovněž pravděpodobné, že se ještě zvýší dovoz levnějších zahraničních potravin, na což doplatí čeští potravináři i zemědělci a v konečném důsledku opět také zákazník. A to asi nechceme. Příkladů dovezených šmakulád plných všeho možného známe z minulosti dost. Osobně dám přednost kvalitní české potravině, už jenom proto, že máme na rozdíl od řady jiných zemí velmi vysoké standardy na jejich pěstování a výrobu.

Rizikem je také to, že tlak na ceny potravin může vyvolat další slevovou spirálu. Řetězce se budou předhánět v tom, kdo dá nejnižší cenu, slevy pojedou jak na běžícím pásu. Může opět dojít k tlaku na cenu potraviny u výrobce, což může mít vliv na kvalitu výrobku. Někde se přece ušetřit musí. A to nemluvím o situaci, do jaké se mohou dostat malí výrobci, typicky třeba pekaři, cukráři nebo lahůdkáři, kteří působí pouze lokálně …

Další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz