Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co skrýval tajemný hrob v anglickém Glastonbury? Jeden z největších podvodů středověku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Steve Slater / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Podivný hrob, který byl zázračně objeven v době velké krize. Ukrýval tělo extrémně vysokého muže a drobné ženy s plavými vlasy. Nebylo pochyb, že tělo patří legendárnímu králi Artušovi, dávnému ochránci Británie. Nebo to celé bylo jinak?

Článek

Žil legendární král Artuš? Zřejmě ano, ale rozhodně nebyl oním králem, jak ho známe z populární kultury. Žádní rytíři kulatého stolu, meč Excalibur, svatý grál ani výstavný hrad Camelot. Již ve středověku byl Artuš legendou a symbolem. Příběhy a epické básně o Artušovi byly tehdejšími bestselery. Kde dávný král Artuš žil? Na to se lidé tehdy neptali. Ptají se ovšem současní historici a archeologové.

Foto: Jan Hrdina

Britonští válečníci 6. století, kdy zřejmě žil skutečný Artuš.

Rakev s tělem krále Artuše

Nemálo badatelů se domnívá, že Artuš pocházel z Dumnonie, dnešního Cornwallu, na jihozápadě Anglie či z anglického jihu. Při svých teoriích se vedle písemných zmínek opírají i o archeologické nálezy. Jedním z nich je kus břidlice s nápisem „Pater Coliavificit Artognov“, který byl objeven roku 1998 na hradě Tintagel. O nápisu, jenž byl přeložen jako „Artognou, otec následovníka Collova, dal toto postavit“, se ihned začalo uvažovat jako o autentickém důkazu Artušovy existence a cornwallském původu. Nápis byl datován do 6. století, což potvrzovala i středomořská keramika nalezená spolu s kamenem, avšak musíme být skeptičtí k tomu, že by nápis hovořil právě o slavném Artušovi. Víme, že v 6. a 7. století bylo jméno Artuš - Arthur poměrně často užíváno v královských rodinách. Navíc ani to, že se podle pověsti Artuš narodil na Tintagelu, nemusí nic znamenat. Zároveň to ale nevylučuje spojitost Artuše s Tintagelem a mužem z nápisu.

Zde leží pohřben slavný král Artuš a Guinevere, jeho druhá žena na ostrově Avalon.

Nápis z Tintagelu však není jediným odkazem na jih Anglie. Mnohem slavnější je jeden z nejspornějších a zároveň i nejslavnějších nálezů, souvisejících s „králem“ Artušem. Roku 1191 byl v opatství Glastonbury zdejšími mnichy objeven velmi podivný hrob. Když roku 1184 opatství vyhořelo, přišli mniši s plánem velkolepé přestavby, při které nečekaně objevili kříž s nápisem „Zde leží pohřben slavný král Artuš a Guinevere, jeho druhá žena na ostrově Avalon“ a poté i rakev v podobě vykotlaného dubového kmene, v níž byly uloženy kosti vysokého muže, malé kosti a pramen blond vlasů. O nálezu nešlo pochybovat. Byl objeven hrob slavného Artuše i královny Guinevery a navíc bylo potvrzeno, že Glastonbury je bájným Avalonem. Lze však tomuto fantastickému objevu věřit?

Foto: N. C. Wyeth / Wikimedia Commons / public domain

Setkání krále Artuše s rytířem Lancelotem v tradiční představě artušovského cyklu.

Středověký podvrh

Podíváme-li se na celý nález v širších souvislostech, pak o něm musíme pochybovat. Hrob legendárního Artuše byl „zázračně“ nalezen právě v době, kdy se Glastonbury vzpamatovávalo z ničivého požáru a chystala se velkolepá přestavba. Aby nebylo pochyb, kdo se v hrobě nachází, byl objeven i jednoznačný nápis identifikující celý nález, včetně místa uložení, což je rovněž velmi podezřelé. Ostrov Avalon nebyl nikdy ztotožňován s žádným místem, byl to ostrov ležící na západě, kdesi v širém Atlantiku, což bychom mohli přirovnat k mýtickému zásvětí. Bylo to místo, které lze srovnat s biblickým rájem nebo severskou Valhalou a rozhodně nešlo o ostrov smrtelníků. A najednou se Avalon z ničeho nic objevil v bažinatém kraji na jihu Anglie, kde leželo skomírající opatství. Stejně tak ani Artuš nebyl s tímto místem nikdy spojován. Jak je tedy možné, že se v Glastonbury objevil Artuš i Avalon? Existuje prosté vysvětlení. Celý nález byl podvrh.

Důvody podvodu mohou být dva, politický a ekonomický. Podle dobových zpráv Geralda z Walesu dal podnět k hledání Artušova hrobu na přesně specifikovaném místě sám král Jindřich II. V době jeho vlády byl ostrov ještě stále rozdroben, a protože se králův vnuk jmenoval Arthur, mohlo by se stát, že by keltské obyvatelstvo, v představě znovuzrozeného keltského válečníka, povstalo proti králi. Proto bylo žádoucí všem ukázat, že Artuš je mrtev a už se znovu nezrodí.

Foto: Evrard d'Espinques / Wikimedia Commons / public domain

Středověká představa rytířů kulatého stolu, 15. století.

Slavné poutní místo

Druhým důvodem, snad pravděpodobnějším, je to, co už bylo naznačeno výše. Mniši potřebovali nemalé finanční prostředky k přestavbě kláštera a nebylo lepšího způsobu, jak přijít k penězům než z Glastonbury vytvořit věhlasné poutní místo. Jak dosvědčuje další vývoj událostí, podvodný plán se zdařil a z Glastonbury se stalo bohaté a velkolepé opatství, které bylo zrušeno až za náboženského převratu Jindřicha VIII. Tudora. Ten roku 1539 do opatství vtrhl a vyplenil ho. Tehdy přestal existovat i Artušův hrob. Nicméně houževnatá, fakticky nepodložená hypotéza o králi Artušovi a Avalonu v Glastonbury žije dál a nemálo lidí nemá ani ponětí o středověkém podvodu.

Foto: Tom Ordelman / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Místo uvnitř katedrály, o němž se předpokládá, že tu byl umístěn Artušův hrob.

Zřejmě nejpádnějším důkazem proti pravosti nálezu je už samotný latinský nápis na olověném kříži, hovořící o Artušovi a Avalonu. Po pečlivé analýze textu dospěli filologové k jednoznačnému závěru, totiž že nápis není autentický a vůbec neodpovídá latině, jaká se užívala v 6. století. Nápis je kombinací středověké latiny 10. a 12. století, který byl vytvořen snaživými mnichy tak, aby budil dojem starobylosti. Tento pokus mohl uspět v době svého vzniku a snad i později, ne však pod drobnohledem moderní jazykovědy. Slavný Artuš v Glastonbury nikdy pochován nebyl, stejně tak ani Avalon nemůžeme ztotožňovat s tímto místem a zřejmě ani s žádným jiným.

Zdroj:

Hrdina, Jan: Skotsko: Země dávných tajemství, Praha 2017.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz