Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Přízrak skotské divočiny žije. Ohroženému druhu se daří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Emoscopes, volné dílo, zdroj: wikipedia.org

Divoký haggis v expozici Glasgow Kelvingrove Museum.

I přes povolený celoroční odlov populace nevelkého skotského savce roste, ohlásili skotští přírodovědci z univerzity v Raplochu. Pro skotskou divočinu je to dobrá zpráva, protože hojně lovený haggis bývá pozorován jen velmi zřídka.

Článek

Skotská populace haggise výšinného navzdory povolenému odlovu roste, uvedl Highland Haggis Institute ve své poslední zprávě z 29. února 2023. Haggis divoký, lat. haggis scoticus, se vyskytuje především na úpatí kopců a úbočí hor. Zde se zdržuje v trsech trávy, vřesu a křoviscích. Jeho specifickým znakem je rozdílná délka pravých a levých nohou, což mu značné znesnadňuje útěk před lovci.

Důvodem masivního odlovu tohoto savce, který je vzdáleným příbuzným jihoamerických kapybar, je jeho využívání při výrobě tradičního skotského pokrmu stejného názvu. Druhým důvodem je velký zájem o jeho srst, z níž se na ostrově St. Kilda, který je součástí Hebridských ostrovů, vyrábí tradiční skotská látka Haggis Tweed. I přes tyto skutečnosti podle posledních pozorování populace haggise divokého roste. Jeho populace se odhaduje na nižší jednotky milionů.

Veselý 1. duben všem …

Více informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz