Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vulgarity v éteru aneb Jak nás chtěl Zeman poučit a my jsme to nepochopili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chad J. McNeeley, volné dílo, zdroj: wikipedia.org

Slovník naštěstí bývalého prezidenta Zemana zaměstnával média a vyvolával nečekané okamžiky trapnosti. I když většina upadla v zapomnění, jedno povědomé slovo přece utkvělo. Jak to ale Zeman myslel, když tak bodře vyložil název skupiny Pussy Riot?

Článek

Tak výživné Hovory z Lán rozhlasové vlny ještě nezažily, jedna vulgarita střídala druhou. Zemanovo„kunda sem, kunda tam“, kterému předcházel odborný výklad o českém významu anglického slova „pussy“, se stalo okřídleným. Bohužel … Anebo ne? Zeman rád poučoval všechny kolem. Mohlo to tak být původně zamýšleno i se slovem pussy, výstižně přeloženým do češtiny jako „kunda?

Jak to bylo s kočičkou?

Své překladatelské schopnosti Zeman předvedl v souvislosti s ruskou skupinou Pussy Riot. Docela rád bych byl u toho, kdyby se Zeman pustil třeba do výkladu jména Dicka Cheneyho, bývalého amerického viceprezidenta za vlády George W. Bushe. Jen pro pořádek, ono to slovíčko pussy má totiž víc výkladů, nejen ten zemanovský. Znamená to také obecné pojmenování pro kočku, něco jako české „micka“ nebo „číča“, jarní vrbovou „kočičku“ a rovněž výraz pro „zženštilost“. A když už jsem to nakousl s tím Dickem … pokud by se to napsalo s malým „d“ pak by to znamenalo pánské přirození, ovšem ve výrazně peprnějším podání.

A co teprve, kdyby Zeman zjistil, že za New York Yankees hrál baseball jistý Chris Kunda, že v Izraeli žije umělec jménem Lezli Rubin-Kunda, že viceprezidentem Zambie byl v letech 2008 – 2011 George Kunda, nebo dokonce že na University of Waterloo působila profesorka sociální psychologie Ziva Kunda. Díky bohu, že se s nimi Zeman nikdy osobně nesetkal, mohla z toho být pěkná ostuda. Mezi Monty Pythony nás pak přivádí běloruský olympijský lukostřelec Maksim Kunda. Pokud znáte Život Briana, jistě si vzpomenete na římského oficíra jménem Biggus Dickus …

Kunda stokrát jinak

Toto nepříliš malebné slovíčko v nás vzbuzuje jednoznačné konotace, patrně stejně jako u Zemana. Pokud se podíváme za hranice, tak jsou na tom podobně lidé v mnoha zemích po celém světě. Rozdíl je v tom, že ono slovíčko má pro ně úplně jiný význam. Nikoliv první, avšak nečekané setkání se slovem, či lépe řečeno jménem Kunda jsem zažil v 1. ročníku gymnázia ve staré učebnici dějepisu, kde byla takto označena významná archeologická lokalita na pravěké mapě Evropy. Pro adolescenta samozřejmě velmi zábavné a poučné setkání. Kde historicky významná Kunda leží? Je to město v Estonsku, které dalo jméno i stejnojmenné pravěké kultuře lovců a sběračů, žijící v této oblasti v rozmezí let 8500 – 5000 před Kristem. Kunda, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1241, je malé přístavní městečko, ležící na řece Kundě, která teče do Kundského zálivu (estonsky Kunda laht).

Foto: Terker, volné dílo, zdroj: wikipedia.org

Kostěné nástroje kundské kultury, Estonsko.

Slovo „kunda“ také poměrně často nacházíme v asijské topografii. Kunda se jmenuje město v indickém státě Uttarpradéš a vesnice jménem Kunda leží v kraji Chatra ve východoindickém státě Jharkhand. Další vesnici jménem Kunda bychom nalezli ve správní oblasti Pindaya v Myanmaru. Kunda se také jmenuje letiště nedaleko Šanghaje a v japonském městě Mijazu, v prefektuře Kjótó, bychom našli vlakové nádraží Kunda Station. Na nejmenším z kontinentů, v australském státě Queensland, znají průmyslové předměstí města Buderim s názvem Kunda Park.

V indické kultuře se s téměř univerzálním slovem setkáváme hned dvakrát. Kunda je jedno z pojmenování vodní nádrže v chrámových okrscích po celé Indii, která slouží k rituálním koupelím. Podle tradice dokáže koupel v posvátné vodě kundy zbavit nejrůznějších chorob a jiných neduhů. Hinduismus pak zná ještě vykuřovací ohniště havan kunda, kde probíhá obřad agnihótra, jakýsi každodenní védský obětní rituál.

Foto: Dey.sandip, volné dílo, zdroj: wikipedia.org

Posvátná vodní nádrž v Krišnově chrámu v Hampi.

Jazykovědný koutek

Nic dlužen nezůstává ani černý kontinent. V Zambii žije kmen jménem Kunda, patřící do bantuské jazykové skupiny a čítající zhruba 250 000 lidí, kteří hovoří jazykem kunda, mohli bychom říci kundštinou. Část kmene žije také v Mozambiku a Zimbabwe. Pozoruhodností kmene je, že je řízen matriarchálně a členové tak odvozují svůj původ podle matky. S tímto kmenem se na svých cestách setkal i skotský misionář a cestovatel David Livingstone a dokonce pořídil i kresbu jednoho člena kmene, o němž referuje slovem Akunda.

Nakonec se ještě vrátím do Evropy s malým lingvistickým exkursem. Během návštěvy Dánska jsem v kodaňských ulicích narazil na auto s pro Čecha fascinujícím nápisem „Kundebil“. Samozřejmě mi to nedalo, abych po významu slova nepátral. Pod tímto slovem se skrývá něco jako „náhradní vůz“ pro zákazníka, jehož vlastní vůz je v servisu. Kdo by to tam hledal, že? Podobně i německé der Kunde není nic, co bychom se měli bát vyslovit, neb to znamená „zákazník“. A zkusme přimhouřit oko nad tím, že se k nám občas nějaký poskytovatel služeb chová jako bychom nebyli der Kunde, ale … vy víte, co.

Foto: Jan Hrdina

Kundebil - náhradní vozidlo v Dánsku.

A tak mě při té vší bohatosti a mnohoznačnosti tohoto jednoduchého slova napadlo, jestli Zemanovi trochu nekřivdíme. Nechtěl nás náhodou vzdělat a rozšířit nám obzory? Co když jsme ho špatně pochopili a jeho slovník byl jakousi tajnomluvou? Možná Zeman za svých mladých let cestoval a některá místa mu natolik silně utkvěla v paměti, že je již ze své mysli nedostal … Dobře, zpátky na zem. Samozřejmě, že ne, ale za úvahu to stálo.

Zdroje:

Doporučená literatura:

Astonová, Nela: Kniha o kundě, Praha 2007.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz